Religie. De geschiedenis van godsdienst. Berichten over onder meer het christendom, jodendom, islam, de reformatie, kerkgebouwen en religieuze kunstwerken.
Psalm 151 komt niet voor in de meeste bijbelvertalingen, maar bestaat wel degelijk. Deze 'extra' psalm is opgenomen in veel versies van de Septuagint, de oudste…
In het jaar 1000 sprak Thorgeir Thorkelsson op het IJslandse Alding een oordeel uit dat de toekomst van het eiland voorgoed zou veranderen. Als wetspreker koos…
De sjiitisch-islamitische titel van ayatollah is voor de buitenwereld onlosmakelijk verbonden met de persoon van Ruhollah Khomeini, de immer streng kijkende fundamentalistische leider van de Iraanse…
Halverwege de twaalfde eeuw dook in West-Europa een merkwaardig verhaal op. Daarin was sprake van een legendarische priester-koning die in het Verre Oosten over een christelijk…
Toen de Duitse staatsman Bismarck in 1872 een politieke nederlaag dreigde te leiden, kwam hij in verzet. Tegenover de Rijksdag, het Duitse parlement, sprak hij de…
De ramadan is een belangrijke viering binnen de islam en één van de vijf zuilen van deze religie, verplichtingen waar moslims zich aan dienen te houden.…
Een 83-jarige vrouw uit Enschede is deze week veroordeeld tot een taakstraf van twintig uur omdat ze in 2023 verschillende godenbeeldjes vertrapte bij een expositie van…
In de achtste eeuw maakte Tibet een ingrijpende religieuze verandering door: het boeddhisme verdrong geleidelijk het sjamanistische bön-geloof. Naast Indiase invloeden speelde ook China hierin een…
Geestelijken die toevlucht zochten tot heidense magie? Priesters die niet Christus, maar de Germaanse god Wodan aanhaalden in geval van nood? Alles tegen de wetten van…
In de islam worden joden, christenen en soms zoroastriërs als ‘Mensen van het Boek’ (Ahl al-Kitab) beschouwd. Zij kregen als dhimmi bescherming onder islamitisch bestuur, in…
De Italiaanse filosoof, astronoom en vrijdenker Giordano Bruno (1548-1600) was zijn tijd ver vooruit. Zijn opvattingen over een oneindig heelal en religieuze tolerantie brachten hem echter…
Calvinisme is van oudsher een aanduiding voor een protestantisme kerkelijke stroming, waarin het gedachtegoed van kerkhervormer Johannes Calvijn centraal staat. Meer algemeen wordt het woord ook…
De geschiedenis van de Basiliek van Oostakker-Lourdes gaat terug naar 1873, toen markiezin de Courtebourne-de Nédonchel een Lourdesgrot liet bouwen in haar tuin. In Europa verschenen…
Vanaf het ontstaan van de islam wordt door christelijke denkers in de Middeleeuwen de nieuwe geloofsrichting afgeschilderd als de religie van het kwaad waarin geloofsijver en…
Honderd jaar geleden werd in Utrecht de pacifistische vereniging Kerk en Vrede opgericht, met als doel christelijk Nederland bewust te maken van het kwaad van oorlogsvoering.…
Een ‘ketter van een verwonderlijke scherpzinnigheid en doorslepenheid, met name Tanchelijn’. Zo omschrijft een brief uit 1112-1114 van het Utrechtse kanunnikenkapittel aan de aartsbisschop in Keulen…
Met het begrip theofanie wordt een directe manifestatie van een godheid bedoeld. Oorspronkelijk werd de term vooral gebruikt als aanduiding voor de verschijning van goden in…