Restauratiepremie voor Sint-Lutgardiskerk Tongeren

Sint-Lutgardiskerk in Tongeren – Foto: Ruimte & Erfgoed
De Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed, Geert Bourgeois, heeft een restauratiepremie van ruim driehonderdduizend euro toegekend aan de Sint-Lutgardiskerk in Tongeren.

De neoromaanse parochiekerk bevindt zich in de Tongerse wijk Achter de Statie en werd in 1953 gebouwd naar een ontwerp van architect Jozef Ritzen. Sinds 2009 heeft de kerk een beschermde status.

De kerk is onder meer bijzonder omdat deze beschouwd kan worden als een zogenaamd Gesamtkunstwerk. Wie de kerk bekijkt ziet verschillende voorbeelden van het artistieke

- advertentie -kunnen van uiteenlopende Vlaamse kunstenaars. De Sint-Lutgardiskerk is onder meer bekend om haar glasschilderkunst. Minister Bourgeois naar aanleiding van de premietoekenning:

Restauratiedossiers voor beschermde kerkgebouwen krijgen meestal een gefaseerde aanpak. Als de kerk nog erkend is voor erediensten, en eigendom is van de kerkfabriek, zoals hier het geval is, loopt het aandeel in de restauratiepremie voor de Vlaamse overheid op tot 60 procent van de totale raming. De provincie en de gemeente betalen respectievelijk twintig en tien procent.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: