Week van de koloniale geschiedenis

Restauratiepremie voor Sint-Lutgardiskerk Tongeren

Sint-Lutgardiskerk in Tongeren – Foto: Ruimte & Erfgoed
De Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed, Geert Bourgeois, heeft een restauratiepremie van ruim driehonderdduizend euro toegekend aan de Sint-Lutgardiskerk in Tongeren.

De neoromaanse parochiekerk bevindt zich in de Tongerse wijk Achter de Statie en werd in 1953 gebouwd naar een ontwerp van architect Jozef Ritzen. Sinds 2009 heeft de kerk een beschermde status.

De kerk is onder meer bijzonder omdat deze beschouwd kan worden als een zogenaamd Gesamtkunstwerk. Wie de kerk bekijkt ziet verschillende voorbeelden van het artistieke

- advertentie -kunnen van uiteenlopende Vlaamse kunstenaars. De Sint-Lutgardiskerk is onder meer bekend om haar glasschilderkunst. Minister Bourgeois naar aanleiding van de premietoekenning:

Restauratiedossiers voor beschermde kerkgebouwen krijgen meestal een gefaseerde aanpak. Als de kerk nog erkend is voor erediensten, en eigendom is van de kerkfabriek, zoals hier het geval is, loopt het aandeel in de restauratiepremie voor de Vlaamse overheid op tot 60 procent van de totale raming. De provincie en de gemeente betalen respectievelijk twintig en tien procent.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: