Nieuw

Selectieproces op het station van het kamp (Auschwitz Album, mei 1944)

De Duitser werd afgelopen najaar aangeklaagd voor medeplichtigheid aan de moord op zeker 300.000 mensen in Auschwitz. Hij zou tussen mei en juni 1944 als bewaker in Auschwitz hebben gewerkt.

Doodle ter ere van Eiji Tsuburaya

Bij het brede publiek is Eiji Tsuburaya mogelijk niet eens zo bekend, maar binnen de filmwereld is de Japanner een icoon. Hij maakte een groot aantal Japanse science-fiction films. Het bekendst werd hij met zijn special effects voor de film 'Godzilla' uit 1954.

Sculptuur in een Neanderthaler-museum (wiki)

Uit de sporen op de gevonden werktuigen leiden de onderzoekers af dat er kadavers van dieren werden bewerkt. Bij sommige vuistbijlen is bijvoorbeeld de punt afgebroken, vermoedelijk door het wrikken in de gewrichten van de dieren.

Detail van de Lijkwade van Turijn

Oké, de Lijkwade van Turijn is weer eens in het nieuws. Het voorwerp wordt weer tentoongesteld en dus keren oude berichten terug. Dit bericht werd ineens weer overal op de sociale media geciteerd. Het helpt dat het komkommertijd is, want dan is er ruimte voor iedereen die iets geks beweert.

Gysbreght van Aemstel, 1893

Aan het eind van de negentiende eeuw ontstaat in Engeland een nieuwe beweging in de kunst. Deze beweging streeft naar herwaardering van goed vakmanschap en de toepassing daarvan op gebruiksvoorwerpen. Dit als reactie op de industriële revolutie, die massaproductie, vervlakking en achteruitgang van kwaliteit veroorzaakt.

Op 7 juli 1837 wordt in Zwolle de moordenaar Albert Wetterman opgehangen. Hij is de laatste persoon die in Overijssel in vredestijd door de officiële autoriteiten ter dood wordt gebracht.

Middelste overkapping (Marco Mazzone / Flickr CC-BY-NC)

Milano Centrale mag dan niet meer het grootste station van Europa zijn, het is nog altijd het meest megalomane. De beroemde Milanese Dom kan er twee keer in en onder de overkapping passen tien voetbalvelden.

Binnenaanzicht van het Binnenhof, met in het midden de Ridderzaal (Wiki - Ralf Roletschek)

De bewoners van de gebouwen op het Binnenhof willen een zo kort mogelijke renovatieperiode met zo min mogelijk overlast. De combinatie van renoveren en zo veel mogelijk op het Binnenhof blijven, vraagt naar de huidige inzichten ten minste 13 jaar.

Giuseppina Grassini (1805)

In Amerikaans ‘slang’ zijn Napoleon en Wellington ‘wiener cousins’ of ‘piemelneven’: twee mannen die seks hadden met dezelfde vrouw. Sommige dames hebben blijkbaar een zwak voor grote, machtige mannen en lukt het ook nog om ze aan de haak te slaan. Of is het andersom?

video

De Nederlandse topgolfer Joost Luiten werd uitgedaagd om vanaf de museumbrug een golfbal over het Rijksmuseum in Amsterdam te slaan. Geen makkelijk klusje. De bal moest binnen 95 meter namelijk naar een hoogte van 35 meter stijgen.

Aan de leiband lopen - © Henk Boudewijns

Een klein kind dat nog niet alleen kan gaan en staan moet aan de leiband lopen. Wij zouden nu zeggen: het kind moet een toom of looptuigje dragen. De koorden waarmee vroeger het kind aan de leiband liep werden op de rug aan de kleding vastgemaakt, of met banden om het lijfje gesloten.

Verdediging van Antwerpen in 1914

De Eerste Wereldoorlog was een der verschrikkelijkste oorlogen uit de geschiedenis vooral ook omdat de strijdende partijen al heel snel in een soort dodelijke omstrengeling terechtkwamen van waaruit ze zich gedurende bijna vier jaren, niet meer konden losmaken.

Sint Petersburg rond 1900 (photochrom)

Op 8 februari 1904 viel de Japanse marine Port Arthur in Mantsjoerije aan en begon de Russisch-Japanse Oorlog. De strijd tussen de Russische Pacifische Vloot en de Japanse marine ging relatief gelijk op en had alle kanten uit kunnen gaan. De Japanners hadden echter niet alleen het geluk aan hun zijde, maar ook de geografie.

Galgenveld van Amsterdam in 1795 - Gerrit Lamberts

De bekendste 'bewoonster' van het galgenveld is het 18-jarige Deense (werkloze) dienstmeisje Elsje Christiaens, die op 3 mei 1664 terecht werd gesteld. Dat komt doordat Rembrandt haar in 1664 op het galgenveld tekende.

Zoeken

Sociaal

7,236FansLike
1,899Abonnees+1
5,599VolgersVolg

Ook interessant?

Advertentie:

Vandaag in de geschiedenis

Pictura Historia

Historiek.net/video