Griekenland wil dat Duitsland oorlogsschuld betaalt

Duitse troepen landen op Kreta (1941)
Griekenland is opnieuw van plan om Duitsland aan te klagen voor de in de Tweede Wereldoorlog geleden schade.

De Grieken willen bij het VN Tribunaal in Den Haag nieuwe herstelbetalingen eisen voor de bezetting door de nazi’s. In totaal zouden de Duitsers de Grieken miljarden euro’s verschuldigd zijn vanwege de ravage die is aangericht en de grondstoffen die zijn meegenomen.


In de Tweede Wereldoorlog hebben de Grieken zwaar geleden onder de Duitse bezetting. Hele dorpen werden uitgemoord door de nazi’s en grondstoffen werden gestolen. In Athene stierven mensen de hongerdood. Na de oorlog is de oorlogsschuld nooit betaald, zeggen de Grieken.

- advertentie -

De nazibezetting in Griekenland begon in april 1941 na een inval van Duitse en Italiaanse troepen. De bezetting duurde tot oktober 1944 toen de Duitsland en satellietstaat Bulgarije zich uit het Griekse vasteland terugtrokken. Kreta en andere Egeïsche eilanden stonden nog tot juni 1945 onder Duits bewind.


~ Natascha NeefParakalo

Slag om Arnhem - Hotel HartensteinBij uitgeverij PelikaanPers is…
Kaart gemaakt door Gregor Slowenczik die tijdens de oorlog bij de opgraving in Katyn betrokken was. In 1946 verschafte hij informatie over het bloedbad aan een Amerikaanse geheime dienst - Foto: National Archives
Het Nationaal Archief van Amerika heeft maandag documenten vrijgegeven die aantonen dat…

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier