Herdenking gesneuvelde Duitse piloot geschrapt

Herdenking gesneuvelde Duitse piloot geschrapt

Herdenking gesneuvelde Duitse piloot geschrapt

De Zeeuwse gemeente Landerd wilde, ter onderstreping van het thema verzoening, op 4 mei een monument onthullen ter nagedachtenis aan een Duitse piloot die tijdens de Tweede Wereldoorlog bij Schaijk om het leven kwam. Hier ontstond enige commotie over. De herdenking is nu geschrapt.


Federatief Joods Nederland protesteerde tegen de plaatsing van het monument. De gemeente besloot de onthulling van het monument daarom een dag te vervroegen. De onthulling op zaterdag 3 mei is nu echter ook van de baan. De familie van de Duitser liet namelijk weten niet meer naar Nederland te komen voor ceremonie. De gemeente besloot hierop om er helemaal van af te zien.

Discussie

Rond 4 mei wordt al langer gediscussieerd over de vraag wie er tijdens dodenherdenking precies herdacht moeten worden. In 2012 ontstond bijvoorbeeld enige commotie nadat een scholier gevraagd was om op de Dam een gedicht voor te dragen ter nagedachtenis van een oudoom die bij de SS was gegaan. Daarnaast zorgt de herdenking in Vorden al enkele jaren voor commotie omdat daar mensen zijn die na afloop van de herdenking graag langs de graven van enkele Duitse soldaten willen defileren.

Twee weken geleden starten verschillende organisaties – waaronder het Contactorgaan Moslims en Overheid, het CIDI en het Nederlands Auschwitz Comité – een petitie voor de Nationale Dodenherdenking. De organisaties willen dat het memorandum van het Nationaal Comité 4 en 5 mei wordt aangepast en dat daarin expliciet wordt gezegd dat tijdens de herdenking slachtoffers centraal staan en niet daders.

- advertentie -
Anne Frankboom - CCMinister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken)…
De Atlantikwall in Zuid-Holland (Erfgoedhuis Zuid-Holland)
Atlantikwall Zuid-HollandErfgoedhuis Zuid-Holland heeft een fietskaart langs resten…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: