Oud-dictator Guatemala vervolgd

Oud-dictator Guatemala vervolgd

Efrain Rios Montt, een oud-dictator van Guatemala, wordt in eigen land vervolgd voor misdaden die tijdens zijn militaire bewind werden begaan.

Nadat in 1982 door een aantal legerofficieren succesvol een staatsgreep was gepleegd, werd een junta van drie militairen onder leiding van generaal Efrain Rios Montt geïnstalleerd. De junta werd drie maanden later ontbonden en Rios Montt werd hierna president.

Als president voerde hij

- advertentie -onder meer een felle strijd tegen de guerilla, wat leidde tot een golf van mensenrechtenschendingen. Het bewind van Rios Montt wordt vaak aangemerkt als de bloedigste periode van de totale Guatemalteekse burgeroorlog (1960-1996).

Rios Montt wordt nu onder meer beschuldigd van genocide. Zo zou hij in 1982 bijvoorbeeld opdracht hebben gegeven voor de vernietiging van verschillende Maya-dorpen. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van meer dan 1700 mensen.

In augustus 1983 werd Rios Montt afgezet door generaal Oscar Mejía Victores.

De oud-president wordt nu pas vervolgd omdat hij de afgelopen jaren parlementslid was en daardoor van onschendbaarheid genoot. Rios Montt heeft nog niet gereageerd op de beschuldingen.

Een rechter heeft de 85-jarige oud-dictator voor de duur van het proces onder huisarrest laten plaatsen.

WilhelmusDe Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen (KBO) wil dat de…
koninklijke-wachtkamers-gr
Afbeeling: NSDe koninklijke wachtkamers op vier stations zijn voortaan…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: