Header
Zilverkristal - cc

Srebrenica voorkwam ondergang van Europa

Het was het Bosnische zilver dat Europa in de vijftiende eeuw van een ondergang heeft gered. Aan het stadje Srebrenica waar de ogen van de hele wereld ook dit jaar op 11 juli zijn gericht, kleeft dan ook een ander, positiever, etiket, namelijk die van de redder in nood van de Europese economie. Lees verder

Verhuizing Historiek naar TRUE voltooid 

De verhuizing naar onze nieuwe host, TRUE, is inmiddels voltooid. Onlangs berichtten wij u over deze noodzakelijke verhuizing. U reageerde zeer positief op ons steunverzoek. Al ruim 300 mensen gaven een donatie en bijna 50 % van het benodigde bedrag is binnen. Heel erg bedankt! We proberen de komende tijd alle donateurs persoonlijk te bedanken.

Stoomtrein uit 1887 helpt gestrande trein uit de brand

Stoomtrein uit 1887 helpt gestrande trein uit de brand

Een bijzonder beeld op de spoorlijn tussen Hoorn en Enkhuizen. Vanwege een defecte bovenleiding kwam daar een moderne trein van de NS stil te staan. Er moest een stoomtrein uit 1887 aan te pas komen om het treinstel weg te slepen.

Lees verder

Portret door Petrus Marinus Slager van Christianus Matheus Viegers, 1875 (Rijksmuseum Amsterdam)

Oud-strijdersportretten door Petrus Marinus Slager

Veel geschiedschrijvers en kunstenaars hebben zich gewaagd aan interpretaties van de Slag bij Waterloo. De persoonlijke herinnering van oud-strijders kon op heel wat minder aandacht rekenen. De oud-strijdersportretten door de Bossche kunstschilder Petrus Marinus Slager zijn zeldzame voorbeelden van schilderijen waarin de overlevenden van de veldslag een gezicht krijgen.

Lees verder

De David van Michelangelo en de replica in Melbourne

Een Michelangelo in de tuin van de buren

Grappig verhaaltje in The Guardian: iemand in Melbourne heeft een vier meter hoge replica van de David van Michelangelo in zijn tuin gezet. Het is geen exacte kopie, meer een moderne imitatie met bijvoorbeeld een aangepast kapsel en, zo op het eerste gezicht, een iets smallere taille. Niet iedereen blijkt echter te zijn geïnteresseerd in Renaissance-kunst.

Lees verder

Uit het leven van Dik Trom

Uit het leven van Dik Trom, 1891

“Het is een bijzonder kind, en dat is-ie”. De eerste keer dat lezers deze rake typering van Dik Trom konden lezen, was in 1891. De illustraties van Johan Braakensiek werden vanaf de tweede druk aan Uit het leven van Dik Trom toegevoegd.

Lees verder

Veteranen van de meidagen

Veteranen van de meidagen

In de interviewcollectie van het Veteraneninstituut liggen veel opgenomen gesprekken met mannen die erbij waren toen op 10 mei 1940 de Duitsers ons land binnenvielen. De meesten van hen, veelal dienstplichtige militairen, hadden geen idee van de hogere politiek of de strategieën van generaals.

Lees verder

Citadel van Aleppo

Schade toegebracht aan historische citadel Aleppo

Voordat er in 2011 in Syrië een burgeroorlog uitbrak was de citadel van Aleppo een belangrijke toeristische trekpleister. De historische binnenstad van Aleppo - een van de oudste steden ter wereld - was tijdens de gevechten al vrijwel volledig vernield. De citadel bevindt zich op een heuvel in de stad.

Lees verder

Een van de meer toonbare gedeelten van het Rijksmuseum van Oudheden

Het Rijksmuseum van Oudheden wordt verbouwd

Het RMO is een oud museum, al bijna twee eeuwen oud, met een eigen geschiedenis die we vaak voor vanzelfsprekend aannemen. Toch was het ooit een innoverend project.

Lees verder

"Ach vader! Niet meer!"

"Ach(t) vader! Niet meer!"

Aan het begin van de twintigste eeuw kende de geheelonthoudersbeweging een enorme aanhang. Oprichter van de NCGOV én de allereerste pleitbezorger voor geheelonthouding in ons land was de charismatische dominee Carel Steven Adama van Scheltema (1815-1897). Lees verder

De geveilde onderbroek van koningin Victoria (Twitter)

Bijna 17.000 euro voor onderbroek koningin Victoria

De vorstin zou de onderbroek tegen het eind van haar leven hebben gedragen. Ze was toen vrij fors. De tailleband van de onderbroek, waarop ook de initialen 'VR' te vinden zijn, is 114 centimeter.

Lees verder

Icoon mandylion met het 'echte' gezicht van Jezus Christus. Bron: boek

De glorie van het Byzantijnse rijk en het vroege christendom

Wie de geschiedenis van het Byzantijnse Rijk bestudeert, kan niet om het fenomeen religieuze kunst heen. De Byzantijnen zagen hun iconen als natuurgetrouwe afbeeldingen, als een soort portretten dus. In de achtste en negende eeuw brak enkele keren bijna een burgeroorlog uit over de positie van deze religieuze afbeeldingen.

Lees verder

Jong meisje met slang - Auguste Rodin (detail)

Gestolen beeld Rodin na 24 jaar terecht

Het beeld bevond zich in 1991 in een villa in Beverly Hills. Toen de eigenaresse op vakantie was werd er ingebroken. De dieven namen een groot aantal kunstwerken, waaronder het beeld van Rodin, mee.

Lees verder

Het gevonden miniatuurkanon

Miniatuurkanon gevonden in 17e-eeuws scheepswrak

Het bronzen miniatuurkanon verkeert nog in zeer goede staat. Het is ongeveer 15 centimeter lang en 8 centimeter hoog. Waar het voor gebruikt werd is nog niet bekend. In een scheepswrak is een dergelijk object niet eerder gevonden.

Lees verder

Een van de pijpekopjes (Juriaan van Leeuwen - Natuurmonumenten)

Eeuwenoude pijpekopjes gevonden in moerasgebied

Een vrijwilliger van Natuurmonumenten heeft onlangs een bijzondere ontdekking gedaan in het moerasgebied de Nieuwkoopse Plassen. Tijdens onderzoek in het gebied stuitte hij op enkele pijpekopjes uit de VOC-tijd.

Lees verder

Foto Erik Smits/Monique Bröring

Exotische luxe in de Gouden Eeuw

De Aziatische schatten, vervaardigd van bijzondere, kostbare materialen en versierd met intrigerende exotische motieven die niemand ooit eerder had gezien, veroorzaakten meteen grote opwinding in Amsterdam. Zij kleurden en verrijkten de wereld van de Nederlanders, zij prikkelden de fantasie en de nieuwsgierigheid. Lees verder

Paleis Soestdijk (cc - Flickr - Jos van Zetten)

Minister Blok: kom met plannen voor Paleis Soestdijk

Koningin Juliana en prins Bernhard woonden tot hun dood in het paleis. Inmiddels wordt al zo'n tien jaar gezocht naar een nieuwe bestemming. Er is even sprake geweest van vestiging van het Nationaal Historisch Museum in het paleis, maar dat museum kwam er uiteindelijk nooit.

Lees verder

Museum Engelandvaarders

Museum Engelandvaarders geopend door koning

Het nieuwe museum toont de situaties en dilemma's waar de Engelandvaarders en hun helpers voor kwamen te staan. Ook is er aandacht voor de activiteiten van de Engelandvaarders bij onder andere de luchtmacht, marine, Prinses Irene Brigade, koopvaardij en het Bureau Bijzondere Opdrachten.

Lees verder

Het ontdekte werkje van Hendrik Willem Mesdag

Onbekende Mesdag ontdekt in Nationaal Archief

Het aquarel toont een riviergezicht en is met 5,4 bij 2,9 centimeter erg klein. Op de achterzijde schreef de kunstenaar een gedicht. Hendrik Willem Mesdag maakte het aquarel in juli 1854.

Lees verder

Het telegram van Hermann Göring

50.000 euro voor telegram Hermann Göring

In het telegram schreef Hermann Göring dat hij – als hij om 22.00 uur nog geen reactie had ontvangen – aannam dat Hitler niet meer vrijelijk kon handelen. Göring zou dan “zelfstandig voor het welzijn van het volk en vaderland optreden”.

Lees verder

Selectieproces op het station van het kamp (Auschwitz Album, mei 1944)

3,5 jaar geëist tegen 'Auschwitz-boekhouder' Oskar Gröning

De Duitser werd afgelopen najaar aangeklaagd voor medeplichtigheid aan de moord op zeker 300.000 mensen in Auschwitz. Hij zou tussen mei en juni 1944 als bewaker in Auschwitz hebben gewerkt.

Lees verder

Sculptuur in een Neanderthaler-museum (wiki)

Archeologen vinden bij Assen een 'slagerij uit de IJstijd'

Uit de sporen op de gevonden werktuigen leiden de onderzoekers af dat er kadavers van dieren werden bewerkt. Bij sommige vuistbijlen is bijvoorbeeld de punt afgebroken, vermoedelijk door het wrikken in de gewrichten van de dieren.

Lees verder