Week van de koloniale geschiedenis

Beeld en Geluid zet groot deel WOII-collectie online

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid publiceert in de aanloop naar 4 en 5 mei een deel van zijn Tweede Wereldoorlog-collectie. Het Radio Oranje-archief, dat bijna tweehonderd uitzendingen bevat, is hierdoor voor het eerst in zijn geheel online te beluisteren.

De bevrijding van Groningen
De bevrijding van Groningen
Het Radio Oranje-archief is te beluisteren op de collectiewebsite van Beeld en Geluid. Het programma van de Nederlandse regering in ballingschap werd vanaf 28 juli 1940 dagelijks uitgezonden door de BBC European Service. De bezetter verbood de Nederlandse bevolking naar het programma te luisteren en deed radio-ontvangers in 1943 volledig in de ban.

Daarnaast zijn nieuwe High Definition-scans van 56 films online geplaatst. Het archief stelt een groot deel van het materiaal voor hergebruik beschikbaar op Wikimedia Commons.

1940 en 1945

Beeld en Geluid heeft filmbeelden online gezet over twee specifieke periodes in de oorlog: 1940 en 1945. Zo zijn er scherpe beelden beschikbaar uit een Duitse propagandafilm over de inval van Nederland, met onder andere het bombardement op Rotterdam en luchtopnames van de stad in puin. Ook te zien zijn de beelden van de ravage bij de gevechtsterreinen aan de IJssel en op de Grebbeberg, Seys-Inquart die een SS-bataljon toespreekt op het Binnenhof, Canadezen die vechten voor de bevrijding van Groningen en de publieke arrestaties van NSB’ers, die worden uitgejouwd en meegevoerd over straat.

- advertentie -

De helft van de 56 films is nu al in hoge resolutie online te bekijken; van de overige films komen in de aanloop naar Bevrijdingsdag HD-versies online.

Het archief van Beeld en Geluid - cc
Het archief van Beeld en Geluid – cc

Rechten verlopen

Van een groot deel van het materiaal zijn de auteursrechten verlopen, waardoor deze opnames in het publieke domein vallen. Beeld en Geluid stelt het materiaal daarom beschikbaar via Wikimedia Commons, zodat het kan worden hergebruikt om bijvoorbeeld artikelen op Wikipedia te verrijken.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: