Arthur Graaff van FP Media en de antifascistische organisatie AFVN-BvA bereiden een aanklacht voor tegen de burgemeester van Bronckhorst, Henk Aalderink. De klagers beschuldigen de burgemeester van ontkenning van de Holocaust.
Volgens de aanklagers heeft de burgemeester de indruk gewekt dat Duitse soldaten niets te verwijten valt en daarmee zou hij de Holocaust ontkennen. Aalderink is burgemeester van Bronckhorst.
In het plaatsje Vorden, dat onder die gemeente valt, zijn al twee jaar plannen om enkele Duitse soldaten die op de begraafplaats in het dorp liggen bij de nationale herdenking te betrekken. Aalderink heeft verschillende keren aangegeven achter die plannen van het lokale herdenkingscomité te staan. Hij spreekt van een “gebaar van verzoening” en heeft het over “handreiking naar de toekomst” wanneer het gaat om het betrekken van Duitse soldaten bij de herdenking.
Afgelopen jaar kondigde de burgemeester aan dat hij na de officiële herdenking langs de graven van de Duitse soldaten wilde lopen. Dat werd hem toen door de rechter verboden. In hoger beroep oordeelde het hof later dat het verbod niet terecht was. Dit jaar werd het defilé langs de Duitse graven opnieuw in het programma opgenomen. Nadat de antifascistische organisatie AFVN protest had aangekondigd werd echter besloten toch niet langs de graven te lopen. Gemeente en comité vreesden voor de waardigheid van de herdenking.
Hoewel het defilé officieel geen onderdeel meer uitmaakte van de herdenking liepen er toch enkele honderden aanwezigen langs de graven van de Duitse soldaten. Op het gezamenlijke graf lagen bloemen en bloemstukken. Een daarvan droeg een kaartje met de tekst: Ook jullie werden gestuurd en hebben hier niet om gevraagd.
Petitie
De burgemeester van Bronckhorst wordt nu beschuldigd van ontkenning van de Holocaust. Volgens Arthur Graaff heeft de burgemeester steeds aangegeven dat hij de soldaten in de graven niet als nazi’s beschouwd:
“Daarmee heeft hij een grens overschreden. Hier is sprake van een goodwillcampagne voor het nazisme. Er zitten nog altijd hakenkruizen op de uniformen in die graven. Het metaal waar die van zijn gemaakt vergaat niet snel.”
Burgemeester Aalderink heeft tegenover De Gelderlander laten weten de aanklacht “ongepast” te vinden. De krant meldt verder dat er een petitie komt die wil dat de Duitsers worden overgebracht naar de begraafplaats voor Duitse militairen in Ysselsteyn.
Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog