Donner trekt geen geld uit voor plan Soestdijk

1 minuut leestijd

Geen geld
Volgens minister Donner is er 90 tot 100 miljoen euro aan investeringen nodig om Paleis Soestdijk geschikt te maken als locatie voor een museum. De minister is niet bereid dat geld op korte termijn beschikbaar te stellen. Meedenken wil hij wel.

Minister Donner zei dat zaterdag in het radioprogramma TROS Kamerbreed in reactie op een interview dat de directeuren van het Nationaal Historisch Museum (NHM) gaven aan de Volkskrant. Volgens deze directeuren, Erik Schilp en Valentijn Byvanck, is er in de politiek steeds minder enthousiasmeen draagvlak te vinden voor het museum.

Ruim een week geleden vroegen ze, samen met de provincie Utrecht, aan minister Donner om serieus te kijken naar Soestdijk als museumlocatie. Provincie en NHM willen dat een stichting eigenaar wordt van paleis Soestdijk. Deze stichting zou meoten zorgen voor de restauratie van het paleis.

Van Donner werd gevraagd de komende vijftien jaar jaarlijks vier miljoen euro over te maken naar de stichting. Aangezien zijn ministerie nu jaarlijks ook al ongeveer vier miljoen euro betaald voor de instandhouding van het paleis, werd gesteld dat het de minister feitelijk niets extra’s zou kosten.

De museumdirectie gaat op 7 juni in gesprek met staatssecretaris Halbe Zijlstra van Cultuur over de toekomst van het museum. Deze staatssecretaris besloot vorig jaar geen geld uit te trekken voor een museumpand.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties