Loterij schenkt ruim 64 miljoen aan cultureel erfgoed

/
1 minuut leestijd

Goed Geld Gala 2012
De BankGiro Loterij heeft ruim 64 miljoen euro opgebracht voor culturele instellingen als musea, monumenten, molens en kastelen. De instellingen ontvingen dinsdag de steuntoezeggingen tijdens het zogenaamde Goed Geld Galain Het Scheepvaartmuseum.

De deelnemers aan de BankGiro Loterij kochten afgelopen jaar in totaal voor ruim 128 miljoen aan loten. De helft daarvan gaat naar cultuur. De andere helft is bestemd voor het prijzenpakket van de loterij en voor kosten van de organisatie.


Dit jaar wordt er ruim 64 miljoen euro verdeeld onder 65 culturele instellingen.

Koninklijke projecten

Dit jaar wordt ook geld gegeven aan drie projecten die te maken hebben met het Nederlandse koningshuis. Paleis Het Loo ontvangt ruim zeven ton voor de realisatie van een tentoonstelling over de drie koninginen die Nederland sinds 1813 heeft gehad. Beeld en Geluid in Hilversum krijgt bijna 560.000 voor een project waarbij gezocht wordt naar de mooiste koninklijke amateurvideo’s uit de periode 1980-2005. Deze zoektocht resulteert later in een tentoonstelling, documentaire en een publieksprijs. Het laatste ‘koninklijke project’ dat ondersteund wordt is de restauratie van de zogenaamde Koningssloep in Het Scheepvaartmuseum. Hiervoor wordt een 30.000 euro uitgetrokken. In totaal krijgt Het Scheepvaartmuseum een miljoen euro van de loterij.

Het Van Gogh Museum krijgt de komende drie jaar jaarlijks een bedrag van anderhalf miljoen euro. Dat geld is bestemd voor de realisatie van een volledig nieuw entreegebied aan het Museumplein.

Gerelateerde boeken:

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie