Nieuwe geschiedenisboeken (week 35) – 2019

4 minuten leestijd
nieuwe geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 33/34 | Signalementen week 36 >>>

Selectie week 35

Geschreven geschiedenis

Brieven die de wereld hebben veranderd
Gerenommeerd historicus Simon Sebag Montefiore selecteerde ruim honderd brieven, van de oudheid tot de eenentwintigste eeuw. In deze Nederlandse editie zijn brieven van bekende Nederlanders en Vlamingen toegevoegd door Simon Sebag Montefiore. Sommige zijn moedig en inspirerend, andere verwerpelijk en schokkend, sommige zijn literaire parels, weer andere wreed, grof en schaamteloos, vele zijn erotisch of hartverscheurend. De schrijvers variëren van koningin Elizabeth I, Ramses II en Leonard Cohen tot Nelson Mandela, Stalin en Süleyman de Grote.
Meer informatie / bestellen

De wetten van de wereld

In deze internationale bestseller laat de Franse wiskundige en YouTube-ster Mickaël Launay aan de hand van vele anekdotes uit de geschiedenis van de wiskunde zien hoe we de wereld beter begrijpen. Wiskunde moeilijk? Niet meer als je dit boek hebt gelezen. Overal om ons heen zijn getallen. Ze zijn zo onmisbaar dat we bijna vergeten hoe fundamenteel ze zijn voor onze manier van leven. Al in de prehistorie bestonden er ingenieuze geometrische patronen en gebruikte men ‘Arabische’ cijfers uit India. Later ontstonden rekenkunde en geometrie, bijvoorbeeld om het aantal schapen in een kudde te tellen of om velden te meten en wegen aan te leggen.
Meer informatie / bestellen

Music Trails USA - Marc StakenburgMusic Trails USA. Een muzikale reisgids

In Music Trails USA zet Stakenburg een reis uit van Robert Johnson tot Michael Jackson, van Elvis tot Talking Heads. In deze muzikale ontdekkingstocht naar de wortels van de popmuziek komen alle grote namen voorbij. Stakenburg toont de belangrijke rol van de Afro-Amerikanen bij de ontstaansgeschiedenis van deze muziek, die zou uitgroeien tot het belangrijkste culturele fenomeen van de afgelopen honderd jaar.
Bespreking: Een muzikale reis door de Amerikaanse geschiedenis
Meer informatie (+ video) / bestellen

Jeruzalem. De biografie - Simon Sebag MontefioreJeruzalem. De biografie – Simon Sebag Montefiore

Jeruzalem is het centrum van de wereld, de hoofdstad van drie religies, de prijs van vele veroveraars en het strijdtoneel van botsende beschavingen. De stad is zo vaak in wisselende handen geweest dat dit standaardwerk ook een geschiedenis is van het woelige Midden-Oosten, van het verre verleden tot het heden. Simon Sebag Montefiore (1965) is biograaf, romancier en journalist. Hij schrijft voor The Sunday Times, The Spectator, The New York Republic en The New York Times.
Fragment: Israël – Het koninkrijk en de tempel van Salomo
Meer informatie / bestellen

De geschiedenis van de filosofie – A.C. Grayling

De geschiedenis van de filosofie is een waar epos: de ontdekking van de ideeën, inzichten en leringen van de meest creatieve denkers in de geschiedenis. Maar sinds de publicatie van Bertrand Russell’s standaardwerk Geschiedenis van de westerse filosofie in 1945 is er niet meer zo’n allesomvattend werk meer verschenen over de geschiedenis van deze intellectuele reis. Met De geschiedenis van de filosofie brengt filosoof en hoogleraar A.C. Grayling daar verandering in. Grayling behandelt een breed scala aan onderwerpen, waaronder de metafysica, ethiek, esthetiek en logica.
Meer informatie / bestellen

Een jongensleven – Stephen Fry

Stephen Fry werd als zevenjarige jongen naar een kostschool gestuurd, 300 kilometer van zijn ouderlijk huis. Met flair en humor vertelt hij genadeloos eerlijk over deze roerige schoolperiode, waarin hij pesterijen en lijfstraffen doorstond, een eerste grote liefde kende, een zelfmoordpoging deed en in de gevangenis belandde. Ingrijpende en vormende jaren, waarna hij als achttienjarige jongeman de wereld opnieuw tegemoet trad, vastbesloten om zijn eigen weg te gaan. Een jongensleven is even hilarisch en krankzinnig als ontroerend en onweerstaanbaar.
Meer informatie / bestellen

De oude GriekenDe oude Grieken – Moses Finley

Moses I. Finley (1912-1986) geldt als een van de invloedrijkste oudhistorici van de afgelopen eeuw, en meer in het algemeen als een der belangrijkste geschiedschrijvers en intellectuelen van de moderne tijd. Zijn scholing (als jurist en historicus) ontving hij in zijn geboortestad New York, maar zijn grote faam kreeg hij bovenal als hoogleraar Oude Geschiedenis aan de universiteit van Cambridge. In 1979 werd Finley in zijn tweede vaderland geridderd tot Sir Moses voor een oeuvre dat onze kijk op de Klassieke Oudheid voor altijd heeft veranderd.
Meer informatie / bestellen

De Balkan Een geschiedenisDe Balkan. Een geschiedenis

De Balkan. Een geschiedenis biedt een overzicht van de bewogen geschiedenis van Zuidoost-Europa, van de verovering van het schiereiland door de Osmaanse Turken in de veertiende eeuw tot de Euro-Atlantische integratie vandaag. De nadruk ligt op de negentiende en twintigste eeuw, waarin de grenzen tussen de hedendaagse Balkanstaten moeizaam vorm kregen en de samenlevingen er zich moderniseerden. Dit boek is de vrucht van dertig jaar onderwijs, eigen historisch onderzoek en persoonlijke betrokkenheid bij het wel en wee van de Balkanvolken.
Meer informatie / bestellen

Goed foutGoed fout. Grafische vormgeving in Nederland 1940-1945

Tijdens de Duitse bezetting stonden de drukpersen niet stil. Integendeel: aan beide kanten waren – artistiek en ideologisch gezien – zeer ‘goede’ en zeer ‘foute’ ontwerpers uiterst productief. Sommige vormgevers, uitgevers en drukkers vochten voor het behoud van intellectuele en artistieke vrijheid, anderen voedden juist de op volle toeren draaiende Duitse propagandamachine. Ondanks de erbarmelijke omstandigheden was de vormgevingssector in deze periode springlevend.
Meer informatie / bestellen

Koffer uit Riga - Pieter van KesterenKoffer uit Riga – Pieter van Kesteren

Nadat Jo Häcker met zijn echtgenote Carla in 2012 vanuit het westen des lands rustiger vaarwater vond in het Gelderse ‘s-Heerenberg, dook daaruit een ruim dertig jaar eerder door zijn vader Fritz nagelaten koffer op. Onder de met een groot roestig slot afgesloten deksel, voorzien van de ingebrande initialen FH, bevonden zich tal van documenten die Jo dieper inzicht gaven in zijn achtergrond. Een historie die meerdere gene­raties van een Baltisch-Duits drukkers- en uitgeversgeslacht bestrijkt.
Meer informatie / bestellen

<<< Signalementen week 33/34 | Signalementen week 36 >>>

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×