‘Dag moeder, ik wil met je praten’

Monument bij de ingang van Bergen Belsen – Foto: CC

Dag moeder Meta, hier is je jongste dochter Fanny Veilchen. Ik wil graag met je praten, over ons, en over onze geschiedenis. Ik heb je meegenomen naar hier, naar waar je ooit geweest bent, naar Westerbork waar we volgende week weer de bevrijding vieren.

Zo begint het verhaal dat Fanny Heymann op zondag 29 april vertelt in Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Centraal op het podium staat een schilderij van haar moeder met wie ze ‘in gesprek’ gaat, afgewisseld met scènes waarin ze episodes uit de familiegeschiedenis uitbeeldt.Fanny Heymann werd op 27 februari 1942 geboren in Amsterdam als kind van Duits-Joodse ouders. De familie was al in 1937 naar Nederland gevlucht. Eind 1941 hadden haar ouders, Jozef en Meta Heymann, alles gereed om met hun kinderen naar Amerika te vluchten. Het kwam er niet van door de ziekte van Jozefs moeder. Dit werd hen noodlottig. Via kamp Westerbork kwam het gezin in Bergen-Belsen terecht. Na de oorlog blijven de kinderen alleen achter en worden in verschillende pleeggezinnen opgevangen. Jaren later begint voor Fanny een zoektocht naar haar identiteit.

Sinds enkele jaren vertelt Fanny haar persoonlijke verhaal ook op scholen. Ze wil met jongeren in gesprek komen en laten zien dat een oorlog vele kanten kent.

- advertentie -

In de grote zaal van Herinneringscentrum Kamp Westerbork worden enkele schilderijen van haar tentoongesteld. Werken waarin ze ook emoties heeft verwerkt over het leed dat de Tweede Wereldoorlog haar familie heeft gebracht.

De ooggetuigenlezing van Fanny Veilchen begint zondag 29 april om 14:00 uur. Het bijwonen van de lezing is bij de entree van het museum inbegrepen.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: