KlussenKlussen

‘Dag moeder, ik wil met je praten’

Monument bij de ingang van Bergen Belsen – Foto: CC

Dag moeder Meta, hier is je jongste dochter Fanny Veilchen. Ik wil graag met je praten, over ons, en over onze geschiedenis. Ik heb je meegenomen naar hier, naar waar je ooit geweest bent, naar Westerbork waar we volgende week weer de bevrijding vieren.

Zo begint het verhaal dat Fanny Heymann op zondag 29 april vertelt in Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Centraal op het podium staat een schilderij van haar moeder met wie ze ‘in gesprek’ gaat, afgewisseld met scènes waarin ze episodes uit de familiegeschiedenis uitbeeldt.

- ad -Fanny Heymann werd op 27 februari 1942 geboren in Amsterdam als kind van Duits-Joodse ouders. De familie was al in 1937 naar Nederland gevlucht. Eind 1941 hadden haar ouders, Jozef en Meta Heymann, alles gereed om met hun kinderen naar Amerika te vluchten. Het kwam er niet van door de ziekte van Jozefs moeder. Dit werd hen noodlottig. Via kamp Westerbork kwam het gezin in Bergen-Belsen terecht. Na de oorlog blijven de kinderen alleen achter en worden in verschillende pleeggezinnen opgevangen. Jaren later begint voor Fanny een zoektocht naar haar identiteit.

Sinds enkele jaren vertelt Fanny haar persoonlijke verhaal ook op scholen. Ze wil met jongeren in gesprek komen en laten zien dat een oorlog vele kanten kent.

- advertentie-

- ad -
- advertentie -

In de grote zaal van Herinneringscentrum Kamp Westerbork worden enkele schilderijen van haar tentoongesteld. Werken waarin ze ook emoties heeft verwerkt over het leed dat de Tweede Wereldoorlog haar familie heeft gebracht.

De ooggetuigenlezing van Fanny Veilchen begint zondag 29 april om 14:00 uur. Het bijwonen van de lezing is bij de entree van het museum inbegrepen.


Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

Veel meer tips ➱


Populaire geschiedenisboeken:

Spinozoland - Maxime RovereOnze jongens in Indië
- Jacob ZwaanBoeken bij de Netflix-serie BridgertonLied van de Goden - Reggie BaayDe tuinen van Buitenzorg - Jan Brokken

Bekijk hier meer geschiedenisboeken of recenseer de boeken die al las