Week van de koloniale geschiedenis

Radio-drieluik over verzetstheoloog Dietrich Bonhoeffer

Omdat het deze week precies zeventig jaar geleden is dat de verzetstheoloog Dietrich Bonhoeffer werd geëxecuteerd (9 april 1945) zendt de EO een drieluik over de Duitser uit.


Bonhoeffer was een jong en briljant theoloog, toen Hitler aan de macht kwam. Daarna ontwikkelde hij zich tot een leider in de ‘Bekennende Kirche’, dat deel van de Duitse Lutherse kerk dat weigerde aan de leiband van het regime te lopen. Een radiotoespraak van hem, kort na Hitlers machtsovername, waarin hij kritiek had op het leiderschapsprincipe, werd afgebroken. Bonhoeffer kreeg een spreekverbod en moest de predikantenopleiding waar hij de leider van was, illegaal voortzetten. Uiteindelijk werd hij op persoonlijk bevel van Adolf Hitler geëxecuteerd.

In het radioprogramma EO Door De Week (Radio 5) uitgebreid aandacht voor de theoloog. Wat was hij voor een man? En hoe komt het dat zijn ideeën vandaag de dag zo aanslaan?

Terugluisteren

De eerste twee afleveringen zijn inmiddels uitgezonden. Die zijn hier en hier terug te luisteren.

- advertentie -

Het derde en laatste deel wordt dinsdag 14 april uitgezonden. EO-verslaggever Peter Siebe onderzoekt dan samen met godsdienstsocioloog en Bonhoeffer-kenner Gerard Dekker waarom Bonhoeffer tegenwoordig zoveel mensen inspireert.

Overzicht: Boeken van Dietrich Bonhoeffer

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: