GezondheidGezondheid

TV-uitzending neemt kijkers mee naar politionele actie 1947

Presentatrice Maartje van Weegen – Foto: NTR/Nanda Plasschaert
Het is zaterdag precies 65 jaar geleden dat de eerste politionele actie in Nederlands-Indië van start ging. De NTR staat bij die gebeurtenis stil met een speciaal televisieprogramma.

De omroep komt met een reconstructie van de eerste dag van wat wel de laatste grote Nederlandse oorlog wordt genoemd. Doel van die campagne was om de na de Tweede Wereldoorlog uitgeroepen Republiek Indonesië te onderwerpen en vooral om de economische belangen van Nederlandse bedrijven veilig te stellen. De oorlog werd daarom ook wel operatie Product genoemd, maar de overheid had het liever over een ‘politionele actie’.

Zaterdagavond duiken bekende televisiepersoonlijkheden in de geschiedenis van 1947. De eerste dag van de oorlog in Indonesië wordt gereconstrueerd in een modern nieuwsprogramma. Het door Maartje van Weegen (die voor één keer terugkeert op tv) gepresenteerde nieuwsprogramma ziet eruit alsof er in 1947 al televisie was met live-verbindingen. Er wordt ‘live’ geschakeld naar Den Haag en Indonesië voor het laatste nieuws over de dreigende oorlog.

Aan het programma werken naast Maartje van Weegen ook Fons van Westerloo (oorlogscorrespondent in Indonesië), Eef Brouwers (diplomatiek redacteur), Ed van Westerloo (politiek redacteur) en Joop Daalmeijer (verslaggever) mee.

- advertentie -

Presentatrice Maartje van Weegen en militair historicus Christ Klep – Foto: NTR/Nanda Plasschaert

De speciale televisieuitzending moet antwoord geven op verschillende vragen. De NTR:

Wat heeft er toch toe geleid dat de Nederlandse regering met ruime steun van de bevolking in de zomer van 1947 een oorlog begon, twee jaar, twee maanden en twee weken na de bevrijding van de Duitse bezetting? Wat gebeurde er in aanloop naar de oorlog? Welke politieke schermutselingen vonden er achter de schermen plaats?

Het idee voor het programma is bedacht door Ad van Liempt, voormalig chef geschiedenis van NTR/VPRO. Hij publiceerde eerder dit jaar al een boek over de politionele acties in Indonesië. Het tv-programma Nederland valt aan is zaterdag te zien op Nederland 2, 21:50 uur.


Archiefstukken:

Meer tips ➱

Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister