Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 4) – 2017

Auteur:
6 minuten leestijd
nieuwe geschiedenisboeken
nieuwe geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 3 | Signalementen week 5 >>>

Selectie week 4 (2017)

De GestapoDe Gestapo. Mythe en realiteit van Hitlers geheime politie Athenaeum – € 22.50

Frank McDonough gebruikt niet eerder gepubliceerde archiefstukken om een beeld te schetsen van de gewone en buitengewone mensen die het naziregime probeerden te bestrijden. De werkwijze om ze op te sporen en te volgen wordt op gedetailleerde wijze beschreven. De slachtoffers komen aan het woord in de verslagen van de verhoren waaraan ze door de Gestapo werden onderworpen. De Gestapo was een efficiënte organisatie die met weinig financiën en manschappen optrad tegen ‘volksvijanden’. McDonough legt de wortels van haar werkwijze bloot, én hij schetst een onthutsend beeld van het dagelijkse leven onder het naziregime.
Lees: De Gestapo, mythe en realiteit van Hitlers geheime politie | Meer informatie / bestellen

Al Capone - Deirdre BairAl Capone. Leven, legende en nalatenschap Spectrum – € 29.99

Al Capone blijft tot de verbeelding spreken. Iedereen kent hem. Hij was de man die tijdens de drooglegging leiding gaf aan een miljoenenbedrijf van drank, prostitutie en gokhuizen, die gewelddadige vetes uitvocht met rivalen en die jarenlang onaantastbaar bleef voor de politie. Maar wie was de man achter de legende? Dit is de eerste complete biografie van de legendarische gangster Al Capone waar zijn familie aan mee heeft gewerkt, geschreven door de gevierde biografe Deirdre Bair. Bair toont de ware identiteit van de charismatische maffiabaas, de familieman en het nietsontziende monster.
Lees: Het ‘merk’ Al Capone: hoe de moordenaar iedereen… | Meer informatie / bestellen

De Kennedy Files 1: De man die president wilde wordenDe Kennedy Files 1: De man die president wilde worden Scratchbooks – € 16.90

Londen, 1938. Selfmade miljonair Joseph P. Kennedy wil de eerste Iers-katholieke president van Amerika worden. Om van zijn concurrent af te zijn, stuurt president Roosevelt hem als ambassadeur naar Engeland. De pers en het volk adoreren de fotogenieke, all American familie. Maar intussen pakken donkere wolken zich samen boven Europa, waar nazi-Duitsland zich steeds agressiever opstelt. Wanhopig probeert Kennedy om Roosevelt ervan te overtuigen zich niet in het Europese conflict te mengen. Dat valt niet goed bij de president, en ook niet bij de Britten…
Lees: Realistisch stripverhaal over de ‘Kennedy-clan’ | Meer informatie / bestellen

Possidius, het leven van AugustinusPossidius, het leven van Augustinus Damon – € 19.90

In zijn lange leven heeft Aurelius Augustinus (354-430) bijzonder veel geschreven. Maar er is ook één boekje uit de Oudheid aan hem gewijd. Zijn vriend en leerling en later collega-bisschop Possidius van Calama (370-ca. 440) schreef een biografie van hem. Niet een biografie in de moderne zin van het woord. Eerder een getuigenis, een monument, ter herinnering aan de grote kerkvader. Possidius typeert Augustinus als geducht bestrijder van ketters en als wijze vader van zijn leefgemeenschap. En vooral als iemand die zelf probeerde te leven volgens de hoogstaande principes die hij anderen voorhield.
Lees: Possidius’ Augustinus | Meer informatie / bestellen

Enfant terrible: Wim Treub (1858-1931)Enfant terrible. Wim Treub (1858-1931) Prometheus – € 34.95

Wim Treub was een man met vele gezichten. Hij werd bekend als politicus, bestuurder, rokkenjager, veelschrijver, geleerde en ondernemer. Treub wilde de maatschappij en politiek radicaal veranderen. Hoewel zelf bepaald geen socialist, legde hij als wethouder van Amsterdam de basis voor een sociale politiek waarop socialisten als Floor Wibaut hebben voortgebouwd. Uit onvrede met de bestaande politieke partijen richtte hij zelf achtereenvolgens drie politieke partijen op. Als minister in het zakenkabinet-Cort van der Linden loodste de flamboyante Treub Nederland veilig door de Eerste Wereldoorlog.
Lees: Wim Treub – Een enfant terrible met vele gezichten | Meer informatie / bestellen

Op de ruïnes van het imperialismeOp de ruïnes van het imperialisme Atlas Contact – € 39.99

Het victoriaanse tijdperk was voor de Britten een triomf van de beschaving. Voor Azië was het de ondergang: de mogols, het Zomerpaleis in Beijing, het Ottomaanse Rijk: alles ging eraan door het westers kolonialisme. Hier werd een voedingsbodem gelegd voor het anti-imperialisme, maar ook het begin van een rijke, filosofische en intellectuele traditie waarvoor het Westen minder oog had. Het verhaal dat Pankaj Mishra vertelt in ‘Op de ruïnes van het imperialisme’ beschrijft de opkomst van een nieuw zelfbewustzijn, dat we nu pas, met de enorme opkomst van het Oosten, leren kennen.
Meer informatie / bestellen

De onderkoning van Indië - Tomas RossDe onderkoning van Indië – Tomas Ross Cargo – € 19.99

Voorjaar 1947. In Nederland en Batavia worden in het diepste geheim plannen ontwikkeld om Nederlands-Indië te behouden, terwijl de roep om militair ingrijpen steeds groter wordt. Vanuit Batavia arriveert in Amsterdam de Nederlandse communist Henry Weber met een fortuin aan gestolen juwelen. Zijn missie: de plannen van het kabinet achterhalen en doorspelen aan Indonesische vrijheidsstrijders. Samen met de Indische danseres Asmara weet hij in een beruchte nachtclub een vertrouweling van prins Bernhard te chanteren. In Scheveningen krijgt Arnie Springer na een optreden bezoek van een oude bekende, die hem een mysterieuze opname laat horen. Al snel raakt Springer verstrikt in een schimmenspel.
Meer informatie / bestellen

De minaret van Bagdad. Seks en politiek in de IslamDe minaret van Bagdad. Seks en politiek in de Islam Bert Bakker – € 18.99

Harems, sluiers, eerwraak, seksslavinnen, steniging van overspeligen, homo’s die van torens worden gegooid… De islam heeft de reputatie repressief en gewelddadig te zijn op het gebied van seksualiteit. Maar dat is niet altijd zo geweest. Nog niet zo lang geleden zagen Europeanen de islam juist als een al te lakse religie die losbandigheid en partnerruil aanmoedigde, en moslimmannen verwijfd en fatalistisch maakte. Maar men is niet alleen in de westerse wereld heel anders naar de islam gaan kijken; ook de seksuele normen en praktijken in de islamitische wereld zelf hebben diepgaande veranderingen ondergaan. Dit boek traceert die veranderingen, aan de hand van zowel klassieke religieuze teksten als pornografische volksliteratuur.
Meer informatie / bestellen

De weg naar huisDe weg naar huis De Bezige Bij – € 21.99

Twee halfzussen, Effia en Esi, groeien apart van elkaar op in het achttiende-eeuwse Ghana. Effia wordt uitgehuwelijkt aan een Engelsman, om vervolgens in weelde te leven. Esi wordt gevangengenomen, verkocht als slaaf en op de boot naar Amerika gezet. Het boek vertelt over de levens van de nakomelingen van Effia en Esi in de daaropvolgende driehonderd jaar. Yaa Gyasi beweegt zich vrijelijk door de geschiedenis en tussen twee continenten en schetst zo een krachtig en indringend portret van volken in beroering. Weg naar huis is een modern Amerikaans meesterwerk.
Meer informatie / bestellen

Romeinse legioenen - Adrian GoldsworthyRomeinse legioenen – Adrian Goldsworthy Kok Omniboek – € 27.50

Een herdruk van hét standaardwerk over de beste vechtmachine ooit: het Romeinse leger. Het Romeinse leger was waarschijnlijk de meest succesvolle strijdkracht ooit. Tot de huidige tijd is geen leger zo strak georganiseerd en zo indrukwekkend tactisch en strategisch geschoold. De Romeinse legioenen vochten en overwonnen in Afrika, Azië en Europa. En als de Romeinse macht uiteindelijk niet verdeeld zou zijn geraakt, maar een krachtige legerleiding zou hebben behouden, dan waren de legioenen nooit verslagen. Overal staan nog monumenten die herinneren aan de macht en superieure technische vaardigheden.
Meer informatie / bestellen

Een meisje loos -  Ton van der LeeEen meisje loos – Ton van der Lee Ambo|Anthos – € 19.99

‘Een meisje loos’ van Ton van der Lee, auteur van de bestseller ‘Solitaire’, is een spannende historische roman over vrouwen die in de zeventiende eeuw vermomd als matroos de overtocht naar Indië waagden. Voor de liefhebbers van ‘Nachtblauw’, ‘Roeien naar de Volewijck’ en ‘Tulpenliefde’. Na de Bredase capitulatie weet Krijntje de stad ternauwernood te ontvluchten. In Amsterdam vindt ze werk als keukenhulpje, maar het logement van haar bazin blijkt geen nette herberg. Krijntje ziet haar kans schoon als ze hoort over het gebrek aan huwbare vrouwen in Batavia. Om haar droom te kunnen verwezenlijken en aan het benauwende Nederland te ontsnappen besluit ze vermomd als man aan te monsteren op een VOC-schip.
Meer informatie / bestellen

In de wereldIn de wereld Querido – € 19.99

Dit boek speelt zich af tussen 1467 en 1500, beginnend en eindigend in Gent. De roman opent met een schildering van de intocht van de nieuwe hertog, Karel de Stoute, die hevig botst met de terugkeer van de processie van de Heilige Livinus. Binnen deze woelingen richt het boek zich op een gegoede burger bij wie lepra wordt geconstateerd, wat betekent dat hij radicaal uit de samenleving wordt verwijderd, ‘dood voor de wereld maar levend voor God’. Het begin van een zwerversleven, al is het niet altijd duidelijk of de leproos de hoofdfiguur is in de talloze wonderbaarlijke en spannende avonturen die beschreven worden.
Meer informatie / bestellen

<<< Signalementen week 3 | Signalementen week 5 >>>

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.015 actieve abonnees)


Ruim 50.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief.

Meld u ook aan

×