Gezicht op Nieuw-Amsterdam door Johannes Vingboons, 1664

Nieuw Nederland als proeftuin voor Utopia

Het gebied dat tegenwoordig de Amerikaanse deelstaten New York, New Jersey en Delaware omvat was tussen 1624 en 1664 een Nederlandse kolonie. Om dat Nieuw Nederland te koloniseren werden in het thuisland allerlei initiatieven opgezet. Een merkwaardige getuigenis daarvan is het ‘Kort bericht over Nieuw Nederland’ waarin de zeventiende-eeuwse vrijdenker Franciscus van den Enden zijn ideeën voor een nieuw Utopia
4 minuten leestijd

Geschiedenis zoeken:

De soldaat die op het perron van station Lyon-Brotteaux werd aangetroffen, maar toen niet meer wist wie hij was. Deze foto werd gemaakt nadat hij in een psychiatrische kliniek was opgenomen.

Het bijzondere verhaal van Anthelme Mangin, een stakker zonder herinneringen

Op 1 februari 1918 trof men op het station Lyon-Brotteaux een soldaat aan die urenlang rondslenterde, zonder over identiteitspapieren te beschikken. Evenmin was op zijn uniform het nummer van zijn regiment terug te vinden. Toen hij ondervraagd werd wist hij niet meer dan enkel wat gestamel uit te brengen, waaruit men het vermoeden kreeg dat zijn naam ‘Anthelme Mangin’ luidde, of iets wat daar maar enigszins op kon lijken.

Tweede Wereldoorlog

Meer

Boekfragmenten

Meer
De eerste negentien artikelen van de Duitse grondwet, afgebeeld op het Jakob-Kaiser-Haus in Berlijn

Hoe Duitsland na de oorlog (met horten en stoten) een democratisch land werd

Na de Tweede Wereldoorlog begon Duitsland met de opbouw van een democratische staat, daarbij gesteund door een nieuwe grondwet die individuele rechten en vrijheden centraal stelde. Door debat, burgereducatie en uitwisselingsprogramma's ontstond uiteindelijk een nieuwe politieke cultuur waarin open dialoog en respect voor diversiteit meer centraal kwamen te staan.
Portret van Marie Catherine

Ook vrouwen beheerden in de achttiende eeuw adellijke familiebezittingen

In de achttiende eeuw speelden adellijke vrouwen soms een actieve rol in het beheer van landgoederen en familiebezit, ondanks de wettelijke beperkingen die hen vaak werden opgelegd. Zo was Marie Catherine, gravin van Merode en prinses van Rubempré en Everberg, bijvoorbeeld jarenlang verantwoordelijk voor het beheer van een groot aantal landgoederen.
×