Duitsland is Griekenland nog minstens 11 miljard euro schuldig vanwege een gedwongen bezettingslening die nazi-Duitsland van Griekenland had geëist. Dat blijkt uit een nieuw rapport van een Griekse onderzoekscommissie dat deze week werd gepresenteerd aan het ministerie van Financiën.
In dit bedrag zijn de herstelbetalingen voor de schade die Griekenland heeft geleden onder de Duitse bezetting van 1941-1944 niet meegerekend. Dat zou gaan om tientallen miljarden euro’s extra. Ook de miljarden drachmes die Griekenland elke maand moest betalen om de bezettingslegers te onderhouden zijn niet meegenomen in de berekening.
In het voorjaar van 1941 werd Griekenland bezet door Duitse en Italiaanse troepen. De bezetters eisten van de Griekse nationale bank een lening van 1,5 biljoen drachmes. Na de Tweede Wereldoorlog heeft Duitsland twee termijnen terugbetaald. Volgens Panagiotis Karakousis, leider van de commissie en voormalig directeur-generaal van het Griekse ministerie van Financiën, wijst dit erop dat er sprake was van een (gedwongen) lening.
Hypocriet
De Duitse regering zegt dat er niet kan worden ingegaan op de Griekse claims omdat alle wettelijke deadlines voor terugbetaling zijn vervallen. De Griekse overheid noemt dat argument hypocriet. Na de oorlog werd gezegd dat pas na een Duitse hereniging over herstelbetalingen kon worden gepraat. Maar na de val van de Berlijnse Muur zeiden ze dat Duitsland met de voormalige bezettingsmachten al een regeling had getroffen die toekomstige claims uitsloot.
Manolis Glezos, europarlementariër voor Syriza en verzetsstrijder uit de Tweede Wereldoorlog, wil van Duitsland een bedrag van 162 miljard euro terugvorderen. Ook Syriza-leider Alexis Tsipras wil dat Duitsland het geld terugbetaalt dat Griekenland moest afstaan aan nazi-Duitsland.