WOII-vliegtuigbom ontmanteld in Ede

Medewerkers van de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) hebben dinsdagochtend in Ede een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk gemaakt.

De bom werd afgelopen week gevonden tijdens werkzaamheden bij de voormalige Simon Stevinkazerne. Het bleek te gaan om een ongeveer 130 kilo zware scherfbom van Amerikaanse makelij.

Medewerkers van de opruimingsdienst ontmantelden de bom en brachten deze vervolgens naar een braakliggend terrein iets verderop. Daar is het explosief gecontroleerd tot ontploffing gebracht.

Bij graafwerkzaamheden worden in Nederland nog geregeld explosieven uit de Tweede Wereldoorlog gevonden.

- advertentie -
Franse Joden worden vanuit Marseille gedeporteerd, 1943 (Bundesarchiv)
De Franse spoorwegmaatschappij SNCF keert 60 miljoen dollar uit aan de Verenigde…
Diana Teunissen, directeur Digitale Infrastructuur & Advies (Nationaal Archief) en voorzitter Joan Leemhuis-Stout (Nationaal Comité 4 en 5 mei) tijdens de overdracht van het archief van het Nationaal Comité aan het Nationaal Archief (foto: Nationaal Comité 4 en 5 mei/ Chris van Houts)
Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft zijn archief maandag overgedragen…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: