BoekenBoeken

1 miljoen voor restauratie Onze-Lieve-Vrouwkerk Pepingen

De Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed, Geert Bourgeois, heeft een restauratiepremie van ruim één miljoen euro toegekend aan de Onze-Lieve-Vrouwkerk in Pepingen.

De voormalige priorijkerk bevindt zich in Bellingen, een deelgemeente van Pepingen, en dateert uit 1619. Sinds 1943 staat de kerk op de lijst van beschermde monumenten. De eenbeukige gotische Onze-Lieve-Vrouwkerk ligt op een heuvel en vormt wat het Vlaamse ministerie betreft samen met de naastgelegen abdijhoeve Cantimpré een “indrukwekkend geheel in het landschap”. Minister Bourgeois over de premietoekenning:

“De kerk is dringend aan restauratie toe. Dit subsidiedossier bevat dan ook een omvattende restauratie van dit waardevolle kerkgebouw. Naast de globale dak – en gevelherstelwerken zullen ook de glasramen en het interieur van de kerk worden gerestaureerd. Bovendien komt er een nieuwe elektriciteits – en verwarmingsinstallatie.”

Tegen de noordkant van de kerk stond vroeger een klooster dat in 1797 is gesloopt nadat de priorij door het Franse bewind was afgeschaft. In verband met de bijzondere geschiedenis zullen bij de graafwerkzaamheden rond de kerk ook archeologen betrokken zijn.


Archiefstukken:

Meer tips ➱

Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister