KNHG bezorgd om gebruik geweld met beroep op geschiedenis

1 minuut leestijd

Het Koninklijk Nederlands Historisch Genootschap (KNHG) heeft in een officiële verklaring zijn bezorgdheid uitgesproken over activisten die tijdens acties geweld gebruiken met een beroep op Nederlandse geschiedenis en tradities. Aanleiding voor de verklaring is een incident vorige week waarbij activisten een bijeenkomst in Den Haag van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) verstoorden.

KOZP verzet zich tegen de aanwezigheid van traditionele Zwarte Pieten tijdens Sinterklaasvieringen. Volgens de groep gaat het om een racistische karikatuur. Een bijeenkomst van de groep werd afgelopen vrijdag verstoord door mensen die Zwarte Piet juist willen behouden en menen dat het hier om een traditie gaat die beschermd moet worden. De actievoerders probeerden de bijeenkomst van KOZP onder meer met vuurwerk te verstoren. Ook moesten ruiten van het gebouw en auto’s van KOZP-leden het ontgelden.

Het KNHG is zeer bezorgd over het feit dat de aanvallers geweld gebruikten en zich daarbij beriepen op Nederlandse geschiedenis en tradities. De verklaring:

De verklaring is namens het KNHG-bestuur ondertekend door Susan Legêne (voorzitter) en Antia Wiersma (directeur).

Ook interessant: Geschiedenis van de Zwarte Piet-kritiek

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties