Theatermuseum wil in 2013 naar Stopera

Stopera Amsterdam – Foto: E. van Eis
Het Theater Instituut Nederland (TIN) wil verder als museum en zich in 2013 vestigen in de Amsterdamse Stopera. De instelling heeft dat afgelopen week bekendgemaakt.

Vorig jaar werd bekend dat het TIN vanaf 2013 als sectorinstituut geen subsidie meer zal ontvangen van het ministerie van OCW. Het instituut besloot hierop verder te gaan als museum, omdat het dan – als erfgoedinstelling – nog wel in aanmerking komt voor een bijdrage van het Rijk.Een van de oudste collectiestukken van het museum, een eerste druk van Vondels toneelstuk ‘Lucifer’

In de Stopera moet het Theatermuseum de beschikking krijgen over ruim tweeduizend vierkante meter voor tentoonstellingen en andere activiteiten. De collectie van het Theatermuseum bestrijkt ongeveer vier eeuwen theatergeschiedenis en zal in de Stopera in een actuele context geplaatst worden.

De Amsterdamse wethouder Carolien Gehrels (bedrijven en kunst & cultuur) heeft positief gereageerd op de plannen:

Het Theatermuseum is van harte welkom op deze plek waar kunst en politiek samenkomen. Het sluit perfect aan bij onze ambitie om in deze stad meer te doen met dezelfde gebouwen. In een tijd dat er bij iedereen minder geld is, zijn dit de oplossingen waar we naar zoeken. Ik neem aan dat het Rijk dit ook zo ziet.

Het TIN dient de plannen nog deze maand in bij het Rijk en de Gemeente Amsterdam. Voor de zomer adviseert de Raad voor Cultuur de staatssecretaris, waarna het kabinet op Prinsjesdag een definitieve beslissing bekend maakt.

Categorieën

Onze belangrijkste rubrieken: