Interactief educatieprogramma in Audax Textielmuseum

Leerlingen basisonderwijs bezoeken TextielLab – Collectie Audax Textielmuseum Tilburg

Leerlingen van onderbouw en voortgezet onderwijs kunnen vanaf 1 maart deelnemen aan een nieuw interactief educatieprogramma in het Audax Textielmuseum Tilburg: Textiel BinnensteBuiten.

Textiel BinnensteBuiten bestaat uit twee onderdelen: één buiten en één binnen het museum. Met behulp van een iPad ontdekken leerlingen de geschiedenis van de omgeving van het museum. Spelenderwijs worden zij via een digitale plattegrond naar verschillende locaties geleid in de Tilburgse wijk Oud-Noord. De app bevat historische foto’s, filmpjes, animaties en opdrachten. Met behulp van Augmented Reality kunnen leerlingen verschillen en overeenkomsten tussen heden en verleden zien.

In het museum kruipen leerlingen in de huid van een museumdirecteur, een ontwerper of een wever. Zo ontdekken zij wat de waarde van het Textielmuseum voor hen is.

- advertentie -Hoe komt een ontwerper aan de kennis en inspiratie om nieuw textiel te ontwerpen? Waarom is het belangrijk om de stoommachine te behouden, maar ook te investeren in moderne, computergestuurde textielmachines? Kan een wever, die nu nog werkzaam is in textiel, iets leren in het museum?

In de gebouwen van het Textielmuseum waren ooit textielfabrieken gevestigd. De meest kenmerkende fabrieksgebouwen, de lage en de hoge fabriek, zijn in de negentiende eeuw neergezet door de Tilburgse wollenstoffenfabrikant en thuisweverszoon Christiaan Mommers (1836-1900). De firma C. Mommers & Co was ooit één van de grootste werkgevers van Tilburg. Vanaf de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw werd de textielindustrie in Tilburg steeds minder belangrijk om uiteindelijk vrijwel helemaal te verdwijnen.

In het museum is te zien hoe een textielfabriek er in de eerste helft van de twintigste eeuw uitzag. De textielmachines in het museum draaien nog volop. Daarnaast wordt aandacht besteed aan de mensen die sinds de negentiende eeuw tot nu in de textielindustrie werken.
Voor informatie en reserveringen zie de website van het museum.

~ Karlien Metz

kinderwereld-made-china
Foto: Speelgoedmuseum KinderwereldIn het Speelgoedmuseum Kinderwereld in Roden is…
Schilderij over de doorbraak van de St. Anthonisdijk in 1651. Bron: Amsterdam museum.
Doorbraak St. Antonisdijk bij Houtewael, 1651 - Willem Schellinks…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: