Week van de koloniale geschiedenis

Amerika zet uitkeringen aan oud-nazi’s stop

Onlangs ontstond er in de Verenigde Staten ophef nadat bekend was geworden dat er al jaren uitkeringen werden betaald aan oud-nazi’s. President Obama ondertekent binnenkort een wet die deze uitkeringen stopzet.

Jakob Denzinger
Jakob Denzinger
Persbureau AP bracht de zaak in oktober aan het rollen. Het persbureau ontdekte dat verschillende oud-nazi’s een uitkeringen hadden gekregen in ruil voor hun vertrek uit de Verenigde Staten. Vier oud-nazi’s bleken deze uitkering nog altijd te ontvangen.


Een van hen, Jakob Denzinger, was bewaker in Auschwitz en bouwde na de oorlog een leven op in Ohio. In 1989 begon Amerika een procedure om hem zijn Amerikaanse nationaliteit af te pakken. Niet veel later vertrok Denzinger naar naar Duitsland. Vanaf dat moment ontving hij maandelijks een uitkering van 1500 dollar.

Uitwijzingsprocedure

In het verleden zouden veel meer mogelijke oorlogsmisdadigers een uitkering hebben gekregen in ruil voor hun vertrek uit het land. Sinds 1979 zouden zeker 38 oud-nazi’s geld hebben gekregen. Het gaat vooral om Duitsers die na de Tweede Wereldoorlog naar de VS emigreerden.

- advertentie -

Justitie zou de oud-nazi’s in ruil voor vertrek een uitkering aangeboden hebben om zo te voorkomen dat een tijdrovende en kostbare uitwijzingsprocedure opgestart moest worden. Er zouden miljoenen dollars zijn uitgekeerd.

De Senaat oordeelde eerder deze week dat de uitkeringen stopgezet moesten worden. De wet die dit regelt is inmiddels ter ondertekening naar Barack Obama gestuurd.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: