Barnevelder kip viert eeuwfeest

Barnevelder kip - Foto: CC
Barnevelder kip – Foto: CC
Omdat er al ongeveer honderd jaar met de Barnevelder kip wordt gefokt, hebben de Nederlandse Hoender Club en de Barnevelder Club een grote show voor Barnevelders en Barne­velderkrielen georganiseerd.

De Barnevelder is in het Gelderse dorp ontstaan door een kruising van legkippen met grote Aziatische kippenrassen. De kippen werden populair omdat ze bruine eieren leggen en Nederlanders die liever hadden dan de gangbare witte eieren. Barnevelders leggen ongeveer honderdtachtig eieren per jaar en worden ook op grote schaal geëxporteerd. Met ongeveer drie kilo is het een vrij grote kip.

Vrijdag en zaterdag wordt in de Mercuriushal in Barneveld een grote Europashow voor Barnevelders en Barnevelderkrielen gehouden. Er zullen maar liefst 764 kippen te zien zijn. Volgens de organisatie zijn alle in Europa erkende kleurslagen op de show aanwezig. In Nederland zouden tijdens een show niet eerder zoveel Barnevelders te zien zijn geweest. Ook fokkers uit Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië schreven zich in.

De Barneveldse kip

- advertentie -

Archiefstukken:

Meer tips ➱

Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister