Comité wil Tweede Wereldoorlog als basis voor 4 en 5 mei

/
2 minuten leestijd
Minister-president Mark Rutte ontsteekt het Bevrijdingsvuur in Breda, 2012 - cc
Minister-president Mark Rutte ontsteekt het Bevrijdingsvuur in Breda, 2012 - cc

De Tweede Wereldoorlog moet centraal staan bij het herdenken op 4 mei én het vieren van de Bevrijding en vrijheid op 5 mei. Dat staat in een toekomstvisie die het Nationaal Comité 4 en 5 mei afgelopen week aan staatssecretaris van Rijn heeft gepresenteerd.

Cruciale gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog vormen volgens het comité het fundament voor de twee herdenkingsdagen.

In de visie stelt het comité dat op 4 mei de Nederlandse oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht worden, en daarnaast ook Nederlandse slachtoffers van vredesmissies en oorlogssituaties van na de Tweede Wereldoorlog. Naar de mening van het Nationaal Comité moet 5 mei een vrije dag voor iedereen zijn, zodat deze dag meer betekenis kan krijgen.

Het comité heeft een jaar aan de toekomstvisie gewerkt. Met de visie wil het naar eigen zeggen een bijdrage leveren aan het levend houden van de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog en het nationale en gezamenlijke karakter van 4 en 5 mei voor de toekomst bestendigen.

“Voorop staat dat op 4 mei de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog worden herdacht. We vinden het daarbij zinvol en noodzakelijk de bepalende gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog te onderscheiden, omdat juist zij kenmerkend zijn voor wat er toen gebeurde. Denk aan Indië. Denk aan de Holocaust. Denk aan de Hongerwinter.”

5 mei 2010 in Enschede - cc
5 mei 2010 in Enschede – cc

Daarnaast worden ook de Nederlandse slachtoffers van oorlogssituaties en vredesmissies nadien herdacht. Joan Leemhuis-Stout, voorzitter van het Nationaal Comité:

“In de Tweede Wereldoorlog ligt een belangrijke motivatie om ons als Nederland actief in te zetten voor internationale vredesoperaties. Het is om die reden dat ook Nederlandse militairen die zijn omgekomen bij de inzet voor vrede en vrijheid elders in de wereld op 4 mei worden herdacht. Het herdenken van hen sluit daarbij aan.”

Vrije dag

Door van 5 mei een vrije dag te maken hoopt de voorzitter dat Bevrijdingsgroei uitgroeit tot een echt belangrijke dag in het jaar. Op deze dag moet ook de gedachte van 4 mei, Dit nooit weer, levend gehouden worden.

“Dat doen we door te beseffen van welke ideologie we bevrijd zijn en ons ervan bewust te zijn dat voor democratie en rechtsstaat, zoals wij die in Nederland kennen, is gestreden.”

Volgens Leemhuis-Stout is dat extra van belang omdat er in de samenleving momenteel veel spanningen zijn.

Lees de toekomstvisie hier (pdf)
Boek: Zestig jaar herrie om twee minuten stilte

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties