Defilé langs Duitse graven Vorden gaat niet door

Graf voor de Duitse militairen op de begraafplaats van Vorden – Foto: tracesofwar.com
De controversiële herdenking van Duitse militairen in Vorden gaat aankomende zaterdag niet door. De gemeente Bronckhorst heeft dat tijdens een persconferentie bekendgemaakt.

Net als vorig jaar wilde het lokale herdenkingscomité na de Dodenherdenking langs de graven van enkele Duitse militairen lopen, als “gebaar van verzoening”. Daartegen werd fel geprotesteerd door mensen die vinden dat tijdens de jaarlijkse herdenking de slachtoffers centraal moeten staan en niet de daders.

Omdat een groep anti-fascisten had aangegeven tijdens de herdenking in Vorden een “breed protest” te willen laten horen, heeft de gemeente Bronckhorst besloten af te zien van het defilé langs de Duitse graven. Volgens de gemeente dreigde de waardigheid van de herdenking door het aangekondigde protest van de anti-fascisten in gevaar te komen.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft donderdag tegenover de NOS gezegd dat er tijdens de Dodenherdenking op 4 mei geen Duitse soldaten en foute Nederlanders moeten worden herdacht. Volgens het comité is herdenken geen verzoening en haalt Vorden dingen door elkaar:

- advertentie -

Je kunt op alle momenten met elkaar bespreken wat oorlog met mensen doet, maar niet op 4 mei.

Tijdens de persconferentie liet de burgemeester van Bronckhorst weten dat de kritiek van het Nationaal Comité niet van invloed is geweest op het besluit af te zien van het defilé.

De gemeente schrijft in een verklaring onder meer:

Wij vinden het jammer dat de invulling van de dodenherdenking in Vorden in de media als uniek wordt neergezet, terwijl op meerdere plaatsen in Nederland tijdens dodenherdenkingen ook bij Duitse gevallenen wordt stil gestaan.

Comité Vorden en de gemeente hebben aangegeven in gesprek te gaan met het CIDI en het Centraal Orgaan Voormalig Verzet en Slachtoffers om afspraken te maken over de toekomstige invulling van de dodenherdenking in Vorden.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: