Nieuwe bestemming gezocht voor monumentaal koorschot

/
2 minuten leestijd

Het predikantenbord in een loods in Poortugaal – Foto: Museum Catharijneconvent
Museum Catharijneconvent in Utrecht is op zoek naar een nieuw onderkomen voor een eeuwenoud koorschot van de Nederlandse Hervormde kerk uit het dorpje Poortugaal. Het object wordt met vernietiging bedreigd.

Op het koorschot, dat dateert uit circa 1775, staan de namen geschilderd van de predikanten die van 1583 tot en met 1828 in Poortugaal en Hoogvliet het woord verkondigden.

Volgens Catharijneconvent is het monumentaal koorschot van zes bij zes meter uniek omdat het ook diende als predikantenbord.Het predikantenbord als koorschot in de Nederlands Hervormde kerk van Poortugaal. Zo was de situatie tot 1923. – Foto: briefkaart van Protestantse Gemeenten Poortugaal

Koorschotten werden in de achttiende eeuw vaker geplaatst in oude protestantse kerken, veelal uit het oogpunt van modernisering van het kerkinterieur, om het schip van het koor te scheiden. Op het koorschot uit Poortugaal worden in totaal zevenentwintig predikanten vermeld, onder wie enkele zeer bekende. Een van hen is Eleazer Swalmius (1582-1652) die van 1605 tot en met 1612 in Poortugaal predikte. Swalmius werd in 1637 geschilderd door Rembrandt en is op dit moment te zien in Museum Het Rembrandthuis. Op het predikantenbord is telkens aangegeven waar de volgende predikant naartoe ging.

Het koorschot is hoogstwaarschijnlijk tijdens een restauratie in 1923 uit de kerk van Poortugaal verwijderd. Sindsdien heeft de Hervormde gemeente (PKN) Poortugaal het predikantenbord in opslag. Tot 2010, toen bekend werd dat de loods waarin het stond opgeslagen zou worden gesloopt. Sindsdien heeft men geprobeerd een nieuwe plek te vinden. Een uitzending van RTV Rijnmond mocht niet baten in de zoektocht naar een nieuwe bestemming.

Museum Catharijneconvent doet nu een laatste poging het protestantse erfgoed voor de sloophamer te behoeden. Wie een goede bestemming weet voor het predikantenbord wordt opgeroepen contact op te nemen met het museum.

RTV Rijnmond maakte in 2011 een reportage over het predikantenbord:

Vorige verhaal

Nicolas Steno (1638-1686) – Deense geoloog en geestelijke

Volgende verhaal

De Franse Bartholomeüsnacht en de Nederlanden

×