‘Vele Handen’ winnaar Geschiedenis Online Prijs

1 minuut leestijd

Geschiedenis Online Prijs 2011
De Geschiedenis Online Prijs van 2011 is gewonnen door de website Vele Handen.nl van het Stadsarchief Amsterdam. Dat is dinsdagmiddag tijdens een bijeenkomst in het Nationaal Archief in Den Haag bekendgemaakt.

De Geschiedenis Online Prijs werd voor de zesde keer gehouden. De prijs is een initiatief van Archieven.nl en Historisch Nieuwsblad. Enkele weken geleden werd een shortlist bekendgemaakt. Op die lijst stonden vijftien websites in drie categorieën.Vele Handen.nl

Een vakjury bepaalde uiteindelijk dat Vele Handen.nl zich komend jaar de beste historische site van Nederland mag noemen. Volgens het juryrapport is de winnende site “echt vernieuwend”, omdat hij “optimaal invulling geeft aan de crowd sourcing-filosofie”. Via de website werken honderden vrijwilligers mee aan het digitaal ontsluiten van archiefbronnen.

Vertegenwoordigers van de winnende site ontvingen een door kunstenares Gonneke van Echten ontworpen beeldje.

Verder werden er per categorie nog winnaars aangewezen. In de categorie archiefdiensten won www.velehanden.nl, in de categorie particulieren en verenigingen www.domanialemijn.nl en in de categorie musea- en themasites won www.mijngelderland.nl.

Publieksprijs

Dit jaar was er voor het eerst ook een publieksprijs. In totaal hebben volgens de afgelopen maanden volgens de organisatie 20.900 mensen via internet gestemd op hun favoriete geschiedeniswebsites.

De publieksprijs is met 1391 stemmen uiteindelijk gewonnen door de heemkundige website Deurnewiki.nl. De leden van de kring kregen een cheque van 2500 euro.