Header
Gekruisigde slaven in het oude Rome (Fyodor Bronnikov, 1878)

 

Beulswerk: geschiedenis van de doodstraf

Het kruis stond symbool voor het overleveren van de misdadiger aan de elementen van de natuur. Hij of zij hing letterlijk tussen hemel en aarde. Lees verder

---

Op pad met Historiek!

Samen met Historizon en historicus Bas Kromhout houden we op 2 mei 2015 een dagtocht over de NSB met onder meer een bezoek aan de veelbesproken Muur van Mussert. Klik hier voor meer informatie

---
De naam van een militair vereeuwigd op een muur in de voormalige kalkmijn in Naours. © Jeffrey Gusky

Ondergrondse graffiti uit WOI ontdekt

In een verlaten kalkmijn in Naours in Frankrijk heeft de Amerikaanse arts en fotograaf dr. Jeffrey Gusky vorig jaar 1.821 namen ontdekt die hier tijdens de Eerste Wereldoorlog door geallieerde militairen op de muur werden geschreven.

Lees verder

---
Voorpagina van de Brusselse krant Le Soir van 4 augustus 1914 met melding van de Duitse aanval op België

Het Duitse beroep op 'noodweer' bij de aanval op België in 1914

De vraag of Duitsland zich kon beroepen op “noodweer” toen het België binnenviel, is van uitermate groot belang voor het bepalen van de schuldvraag, een onderwerp dat momenteel weer in het midden van de belangstelling staat. Lees verder

---
Model van Kamp Westerbork - Foto: CC

Westerbork onderzoekt 'vergeten' bevrijdingsplan

Herinneringscentrum Westerbork gaat onderzoek doen naar een ‘vergeten’ verzetsplan plan uit 1944 om Kamp Westerbork te bevrijden.

Lees verder

---
Soldaten op mars (Romeinenweek)

Romeinenweek: aandacht voor Romeins verleden

Doel van deze week is om een breed publiek en het onderwijs in aanraking te laten komen met de Romeinse geschiedenis van ons land.

Lees verder

---
Paus Franciscus -

Paus noemt Armeense massamoord 'genocide'

Paus Franciscus noemde het drama 'de eerste genocide van de twintigste eeuw'.

Lees verder

---
Senet-spel gevonden in de tombe van Toetanchamon

Geschiedenis van bordspellen

Hoe lang bestaan ze al? Wat is hun achtergrond? Waren deze spellen uitsluitend bedoeld als tijdverdrijf… of zat er meer achter?

Lees verder

---
Alhazen op een Iraaks bankbiljet

Ibn al-Haytham (Alhazen), een groot geleerde

Al-Haytham was een van die grote geleerden die de bijl zetten aan de wortels van het Grieks-Romeinse wereldbeeld.

Lees verder

---
Stenengooier op het Rokin tegenover de Mobiele Eenheid tijdens het Kroningsoproer (cc - Anefo - NA)

Orde en wanorde

De opvatting van de Engelse Verlichtingsfilosoof John Locke dat de staat de burger ook tegen uitwassen van de staat zelf moet beschermen delft langzaam het onderspit.

Lees verder

---
Ondertekening van het capitulatiedocument op de Lüneburger Heide

Capitulatie in Wageningen in mei 1945 is geschiedvervalsing

Velen verwarren het capitulatiedocument van 4 mei 1945 met de overgavebevelen (Orders on the Surrender) van 5 mei 1945. Die bevelen dienden ter implementatie of uitvoering van het capitulatiedocument.

Lees verder

---
Anne Frank

Weer nieuwe theorie over verraad Anne Frank

Deze week werd in de media volop bericht over een nieuwe verraadtheorie. De zus van Bep Voskuijl, een van de helpers van Anne Frank en haar mede-onderduikers, zou mogelijk de verrader zijn van het Achterhuis.

Lees verder

---
De Ottomaanse wereld in de renaissancekunst

De Ottomaanse wereld in de renaissancekunst

Recent onderzoek heeft aangetoond dat de Ottomaanse machthebbers, de sultans, en Ottomaanse kunstliefhebbers een belangrijke rol speelden in de culturele uitwisseling. Dit blijkt onder meer uit de ontwikkeling van sultanportretten aan het Ottomaanse hof.

Lees verder

---
Angstaanjagend weer in de 18e eeuw

Angstaanjagend weer in de 18e eeuw

Op zaterdag 1 november 1755 werden in heel Nederland ‘waterschuddingen’ waargenomen. Kerkgangers in Amsterdam voelden de vloer bewegen, kroonluchters slingerden heen en weer...

Lees verder

---
Tekening van een neushoorn in de grot

Replica van prehistorische Grotte Chauvet geopend

De Franse president François Hollande opent vrijdag een exacte replica van de wereldberoemde Grotte Chauvet in de Ardèche.

Lees verder

---
Slag bij Waterloo volgens Sadler

Slag bij Waterloo: doden en gewonden

Na de gevechten bij Quatre-Bras waren de gewonden met karren naar Brussel overgebracht. Daar werd de bevolking geconfronteerd met de verschrikkingen van de oorlog. Lees verder

---
Het gebedenboek van Maria van Gelre

Middeleeuws meesterwerk behouden dankzij crowfundcampagne

Een maand geleden startte de crowfundcampagne om het middeleeuwse gebedenboek van hertogin Maria van Gelre te restaureren.

Lees verder

---
Beeld van een edelman uit Hatra. Dit is een afgietsel uit het Römisch-Germanisches Zentralmuseum in Mainz; het origineel is in het museum in Bagdad, dat onlangs is heropend.

De archeoloog als marionet

Natuurlijk, ze zijn schokkend, die beelden van de vernietigingen in het archeologisch museum van Mosul en het vandalisme in Hatra. Desondanks zou ik u willen uitnodigen er geen aandacht aan te besteden, hoe deprimerend het nieuws ook is. Ik ga er ook niet naar linken. Voor dat doodzwijgen heb ik drie redenen.

Lees verder

---

Download Historiek's geschiedenis-app!

Historiek heeft sinds kort een gratis mobiele app. Hij is er zowel voor Android als voor iOS (iPhone). Download de apps hier:

Android    iOS (iPhone)

---
Laatste zonnegloed, Hendrik Dirk Kruseman van Elten (SMA)

Kruseman – Kunstbroeders uit de Romantiek

Stedelijk Museum Alkmaar staat binnenkort met een tentoonstelling stil bij het werk van vijf kunstbroeders. De neven en achterneven Cornelis, Jan Adam, Fredrik Marinus, Hendrik Dirk en Jan Theodoor Kruseman.

Lees verder

---
Zegelring van Childerik Römisch-Germanisches Zentralmuseum Mainz

Childerik

In 1653 werd in Doornik het graf gevonden van de Frankische koning Childerik, die van ongeveer 457 tot ongeveer 481 regeerde over het huidige België en het noorden van Frankrijk. In feite de aloude provincie Gallia Belgica.

Lees verder

---
Prinses Juliana leunt uit het raam van het Kabinet van de Koningin aan de Vijverberg om de Gouden Koets met haar dochter en schoonzoon, Koningin Beatrix en Prins Claus, voorbij te zien komen tijdens de rijtoer op Prinsjesdag. Foto Vincent Mentzel. Den Haag, 17 september 1991.

Koninklijke foto's van Vincent Mentzel

Vincent Mentzel was jarenlang dé fotograaf van de Haagse politiek en is befaamd om zijn portretfotografie. Van leden van het Koninklijk Huis maakte hij honderden foto’s die intieme en persoonlijke portretten opleverden.

Lees verder

---
De Sauna Diana bus (Spoorwegmuseum)

Zundertse bordeelbus voor tentoonstelling naar Utrecht

De Sauna Diana bus was in de jaren tachtig de eerste ploegenbus in de Tour de France en een echte bezienswaardigheid. De Engelse dubbeldekkerbus van de seksclub van Corry en Frans Siemons uit Zundert volgde zoon Jan die vijf keer de Tour de France reed.

Lees verder

---
Schoenen reuzin Trijntje Keever te zien in Schiedam

Schoenen reuzin Trijntje Keever te zien in Schiedam

Trijntje Keever (1616-1633) was met 2,54 meter mogelijk de langste vrouw die ooit heeft geleefd. Ze verdiende onder meer geld door zichzelf te laten bezichtigen op kermissen.

Lees verder

---
Voormalige slaven stemmen in New Orleans, 1867

'Zuiderlingen verzetten zich na burgeroorlog met succes tegen burgerrechten voormalige slaven'

Conservatieve zuiderlingen verzetten zich in de decennia na de burgeroorlog met succes tegen de invoering van burgerrechten voor de voormalige slaven in de decennia na de Burgeroorlog.

Lees verder

---
Ida

Ida

De speelfilm “Ida” van de Poolse filmmaker Pawel Pawlikowski speelt zich af tegen de achtergrond van de Holocaust in Polen en het Poolse antisemitisme.

Lees verder

---
Fragment uit Charlie Chaplins Modern Times:

Cultuur en crisis in het Avondland (1918-1938)

Opnieuw stelt Philipp Blom dat de Eerste Wereldoorlog een minder ingrijpende breuk was dan door historici is verondersteld. Schijnbare moderniseringen en andere ontwikkelingen die in het interbellum plaatsgrepen, waren al vanaf ongeveer 1900 in gang gezet.

Lees verder

---
Monumenten Spreken

Oorlogsgeschiedenis Zaanstreek in beeld gebracht

Leerlingen kunnen met het materiaal op ontdekkingstocht door de oorlogsjaren en hun eigen omgeving onderzoeken.

Lees verder

---
Een van de gerestaureerde wagons (Foto : Sake Elzinga / Herinneringscentrum Kamp Westerbork)

Westerbork heeft nieuw monument: 'De Gesproken Namen'

Sinds zondag klinken in Kamp Westerbork iedere dag de namen van de 107.000 Joden, Roma en Sinti, die tijdens de Tweede Wereldoorlog vanuit ons land naar de kampen in het Oosten werden gedeporteerd.

Lees verder

---