Header
Giuseppina Grassini (1805)

De gedeelde liefde van Napoleon en Wellington

In Amerikaans ‘slang’ zijn Napoleon en Wellington ‘wiener cousins’ of ‘piemelneven’: twee mannen die seks hadden met dezelfde vrouw. Sommige dames hebben blijkbaar een zwak voor grote, machtige mannen en lukt het ook nog om ze aan de haak te slaan. Of is het andersom? Lees verder

Verhuizing Historiek naar TRUE voltooid 

De verhuizing naar onze nieuwe host, TRUE, is inmiddels voltooid. Onlangs berichtten wij u over deze noodzakelijke verhuizing. U reageerde zeer positief op ons steunverzoek. Al ruim 300 mensen gaven een donatie en 46% van het benodigde bedrag is binnen. Heel erg bedankt! We proberen de komende tijd alle donateurs persoonlijk te bedanken.

Boeken (stck.xchng)

De tien beste geschiedenisboeken van het jaar

De longlist met tien genomineerden voor de Libris Geschiedenis Prijs 2015 is vrijdag bekendgemaakt. De prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken en is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis. Hij wordt traditiegetrouw eind oktober uitgereikt.

Lees verder

Galgenveld van Amsterdam in 1795 - Gerrit Lamberts

Actie voor gedenkteken bij galgenveld Amsterdam

De bekendste 'bewoonster' van het galgenveld is het 18-jarige Deense (werkloze) dienstmeisje Elsje Christiaens, die op 3 mei 1664 terecht werd gesteld. Dat komt doordat Rembrandt haar in 1664 op het galgenveld tekende.

Lees verder

Sculptuur in een Neanderthaler-museum (wiki)

Archeologen vinden bij Assen een 'slagerij uit de IJstijd'

Uit de sporen op de gevonden werktuigen leiden de onderzoekers af dat er kadavers van dieren werden bewerkt. Bij sommige vuistbijlen is bijvoorbeeld de punt afgebroken, vermoedelijk door het wrikken in de gewrichten van de dieren.

Lees verder

Detail van de Lijkwade van Turijn

Lijkwadegeleuter

Oké, de Lijkwade van Turijn is weer eens in het nieuws. Het voorwerp wordt weer tentoongesteld en dus keren oude berichten terug. Dit bericht werd ineens weer overal op de sociale media geciteerd. Het helpt dat het komkommertijd is, want dan is er ruimte voor iedereen die iets geks beweert.

Lees verder

Gysbreght van Aemstel, 1893

Gysbreght van Aemstel, 1893

Aan het eind van de negentiende eeuw ontstaat in Engeland een nieuwe beweging in de kunst. Deze beweging streeft naar herwaardering van goed vakmanschap en de toepassing daarvan op gebruiksvoorwerpen. Dit als reactie op de industriële revolutie, die massaproductie, vervlakking en achteruitgang van kwaliteit veroorzaakt.

Lees verder

Middelste overkapping (Marco Mazzone / Flickr CC-BY-NC)

Milaans megalomane station met een snufje fascisme

Milano Centrale mag dan niet meer het grootste station van Europa zijn, het is nog altijd het meest megalomane. De beroemde Milanese Dom kan er twee keer in en onder de overkapping passen tien voetbalvelden.

Lees verder

Verdediging van Antwerpen in 1914

Het ontstaan van de Eerste Wereldoorlog

De Eerste Wereldoorlog was een der verschrikkelijkste oorlogen uit de geschiedenis vooral ook omdat de strijdende partijen al heel snel in een soort dodelijke omstrengeling terechtkwamen van waaruit ze zich gedurende bijna vier jaren, niet meer konden losmaken. Lees verder

Binnenaanzicht van het Binnenhof, met in het midden de Ridderzaal (Wiki - Ralf Roletschek)

Renovatie Binnenhof kost zeker 500 miljoen euro

De bewoners van de gebouwen op het Binnenhof willen een zo kort mogelijke renovatieperiode met zo min mogelijk overlast. De combinatie van renoveren en zo veel mogelijk op het Binnenhof blijven, vraagt naar de huidige inzichten ten minste 13 jaar.

Lees verder

Aan de leiband lopen - © Henk Boudewijns

Aan de leiband lopen

Een klein kind dat nog niet alleen kan gaan en staan moet aan de leiband lopen. Wij zouden nu zeggen: het kind moet een toom of looptuigje dragen. De koorden waarmee vroeger het kind aan de leiband liep werden op de rug aan de kleding vastgemaakt, of met banden om het lijfje gesloten.

Lees verder

Proloog van de Delftse Bijbel uit 1477

Oudste Nederlandse bijbel te zien in Elburg

Van deze eerste gedrukte Bijbel in de Nederlandse taal zijn wereldwijd nog vijftig exemplaren bekend. Het exemplaar dat in Elburg te zien is, is speciaal voor deze tentoonstelling in bruikleen gegeven door het Nederlands Bijbelgenootschap uit Haarlem.

Lees verder

De Ruïne van Brederode - cc

Afstoting 31 rijksmonumenten voorlopig uitgesteld

Het was eigenlijk de bedoeling dat de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) vanaf 1 juli zorg zou gaan dragen voor de 31 monumenten, maar omdat de Raad voor Cultuur vindt dat de zaken nog niet goed genoeg geregeld zijn, is de afstoting voorlopig even van de baan.

Lees verder

'Veel websites van musea slecht verzorgd'

'Veel websites van musea slecht verzorgd'

Het is niet best gesteld met de kwaliteit van de websites van de Nederlandse musea. Dat blijkt uit een onderzoek van Museumkwartier.nl, die de websites van 980 musea onderzocht.

Lees verder

Triomf volgt het lijden van hen die wettig strijden (Oorlog in Kleur - WBOOKS)

De Tweede Wereldoorlog in kleur

Op 10 oktober 1972 overleed de cineast en fotograaf Alphons Hustinx (1900-1972). Hunstinx was een pionier in het fotograferen en filmen in kleur. Na zijn dood liet hij zijn omvangrijk fotografisch archief na aan zijn neef Lodewijk Imkamp. In de collectie trof Imkamp een groot aantal foto’s uit de oorlogsjaren aan.

Lees verder

Sint Petersburg rond 1900 (photochrom)

De opkomst van de Triple Entente (1904-1909)

Op 8 februari 1904 viel de Japanse marine Port Arthur in Mantsjoerije aan en begon de Russisch-Japanse Oorlog. De strijd tussen de Russische Pacifische Vloot en de Japanse marine ging relatief gelijk op en had alle kanten uit kunnen gaan. De Japanners hadden echter niet alleen het geluk aan hun zijde, maar ook de geografie. Lees verder

'Het rustende model' van Semenowsky/Amsterdam Museum

Gestolen schilderijen Amsterdam Museum teruggevonden

Vijf negentiende-eeuwse schilderijen die 43 jaar geleden werden gestolen uit het Amsterdam Museum, zijn reent teruggevonden. De werken zijn teruggevonden bij het Britse veilinghuis Gorringes in Lewes. Ze werden aangeboden door een particulier die niet op de hoogte bleek van de herkomst van de schilderijen.

Lees verder

Pluk van de Petteflet

De vrolijke wereld van Fiep Westendorp

De 'grande dame' onder de Nederlandse illustratoren, zo noemt het Limburgs Museum de illustrator. Westendorp verwierf nationale bekendheid met haar tekeningen van Jip en Janneke, Pluk van de Petteflet, Pim en Pom, Otje en Floddertje.

Lees verder

De vermeende Jodenzeep (Marktplaats)

Verkoper 'Jodenzeep' niet vervolgd

De man die eerder dit jaar een controversieel stuk zeep uit de Tweede Wereldoorlog te koop aanbood op Marktplaats, wordt niet vervolgd omdat hij volgens het Openbaar Ministerie "geen strafbaar feit" heeft gepleegd.

Lees verder

Afbeelding uit de Delta Experience (Neeltje Jans)

Watersnoodramp 1953 als attractie

Het Zeeuwse Deltapark Neeltje Jans opent aankomende zondag de educatieve attractie Delta Experience, die gaat over de watersnoodramp van 1953. De attractie laat bezoekers door middel van moderne animatietechnieken de grootste stormvloed uit de Nederlandse geschiedenis van dichtbij beleven.

Lees verder

Sir Nicholas Winton in 2007 - cc

Nicholas Winton overleden. De 'Britse Schindler'

Winton vond huizen in Groot-Brittannië voor 669 kinderen. Eenvoudig was het niet om de Joden ook naar Groot-Brittannië over te brengen. Ze moesten in Hoek van Holland namelijk inschepen op de veerboot en de Nederlandse regering had na de Kristallnacht besloten juist de grenzen voor alle Joodse vluchtelingen te sluiten.

Lees verder