20 miljoen jaar oude primatenschedel gevonden

Ugandapithecus major

Wetenschappers zeggen in Oeganda een ongeveer twintig miljoen jaar oude schedel van een primaat gevonden te hebben.

De ontdekking van de oeroude schedel werd dinsdag bekendgemaakt door Oegandese en Franse onderzoekers. De vondst werd gedaan in de omgeving van een voormalige vulkaangebied in Karamoja, een regio in het noorden van Oeganda.

De schedel is ongeveer zo groot als die van een chimpansee en

- advertentie -verkeert nog in uitzonderlijk goede staat. Het zou gaan om de schedel van een plantenetende boomklimmer. Het dier zou op ongeveer tienjarige leeftijd zijn omgekomen. Volgens de onderzoekers had het dier een relatief groot brein. De soort is een verre neef van de aapachtigen en is door de onderzoekers Ugandapithecus major genoemd.

De komende tijd zal de schedel in Frankrijk nader onderzocht worden. Daarna keert hij terug naar Oeganda om tentoongesteld te worden in een museum.

NOS-video over de vondst:

Anthony FokkerIn de Grote of Sint-Bavokerk in Haarlem is…
Still uit de ontdekte filmIn Nieuw-Zeeland is materiaal van…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: