Alexander Pechtold opent ‘Portretfabriek Van Mierevelt’

Afb: Museum Het Prinsenhof

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold opent vrijdag in Museum Het Prinsenhof in Delft de tentoonstelling Portretfabriek Van Mierevelt.

In deze tentoonstelling staat het leven en werk van de ‘vergeten Delftse meester’ Michiel Jansz. van Mierevelt (1566-1641) centraal. Deze schilder maakte aanvankelijk veel historiestukken maar ging zich later helemaal toeleggen op het maken van portretten. In de eerste helft van de zeventiende eeuw was hij de succesvolste portretschilder van de Noordelijke Nederlanden.

In 1607 schilderde hij het portret van prins Maurits en werd hij hofschilder van de Oranjes. In de periode hierna bouwde hij een imposante clientèle op. Zo kwamen onder meer prominenten als Hugo de Groot, Johan van Oldenbarnevelt,

- advertentie -P.C. Hooft, Jacob Cats en Constantijn Huygens naar Delft om voor hem te portretteren. Samen met zijn leerlingen vervaardigde Van Mierevelt duizenden portretten.

De tentoonstelling over zijn ‘portretfabriek’ is het resultaat van een driejarig onderzoek, geleid door Anita Jansen, conservator Oude Schilderkunst bij Museum Het Prinsenhof.

Alexander Pechtold opent de tentoonstelling vrijdag en krijgt dan ook het eerste exemplaar van de catalogus overhandigd. De D66-fractievoorzitter is geboren in Delft en heeft volgens Museum Het Prinsenhof een voorliefde voor portretten.

De tentoonstelling loopt van 24 september 2011 tot en met 8 januari 2012

Transport van het geoogste suikerriet met ossenkarren op de…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: