Christie’s veilt beschilderde elandhuid

De door Cadzo Codi beschilderde elandhuid

Veilinghuis Christie’s heeft een met buffels en paardrijdende indianen beschilderde elandhuid verkocht voor ruim honderdduizend euro.

Het stuk elandhuid heeft een afmeting van 121 bij 150 centimeter en werd rond 1900 gemaakt door de Indiaanse kunstenaar Cadzi Codi (1866-1912). Het is voor het eerst dat er zoveel wordt betaald voor een werk van deze kunstenaar.

Cadzi Codi werd geboren onder de naam Cotsiogo en was een zoon van Washakie, een stamoudste van het Noord-Amerikaanse

- advertentie -indianenvolk Shoshone. Cadzi Codi wordt gezien als een van de die zijn cultuur succesvol aanlengde met commercie.

Door indianen gemaakte huidschilderingen dienden aanvankelijk om belangrijke oorlogen en andere historische gebeurtenissen mee te memoreren. Een groeiend aantal toeristen bleek echter ook geïnteresseerd en speciaal voor hen maakte Cadzi Codi huidschilderingen met daarop die afbeeldingen die de toeristen graag wilden zien.

Op de bij Christie’s geveilde elandhuid zijn daarm niet alleen afbeeldingen van de traditionele buffeljacht te zien. Speciaal voor zijn klanten combineerde Cadzi Codi deze traditionele afbeeldingen met bijvoorbeeld die van een ceremoniële dans en zelfs een Amerikaanse vlag. Voor de elandhuid werd in totaal 109,328 euro betaald.

Kailasanatha tempelEen 1250-jaar oude Indiase tempel is met een…
Foto: Cypriotische kerk Ogenschijnlijk zonder het te weten hing…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: