Nijmeegse politiek steunt herbouw donjon

Impressie: Stichting Donjon Nijmegen

Een meerderheid van de Nijmeegse gemeenteraad is voor de herbouw van de donjon op het Valkhofpark en wil het project ook financieel steunen.

In Nijmegen wordt al lange tijd gesproken over de herbouw van de donjon. De stad had tot 1796 zo’n middeleeuwse verdedigingstoren maar toen werd die afgebroken. In 2005 werd met behulp van steigers en met foto’s bedrukte doeken in het Valkhofpark een replicaHet Cultuurhistorisch Platform Rijk van Nijmegen steunt de plannen ook:

van de toren neergezet. Dit tijdelijke bouwwerk maakte veel los. Veel Nijmegenaren vonden dat er een permanente replica moest komen.

In 2006 mochten de inwoners van de stad zich daarom in een referendum uitspreken over de zaak. Ruim zestig procent van de Nijmegenaren gaf toen aan vóór de bouw van een stenen replica te zijn. De gemeenteraad stelde enkele randvoorwaarden. Zo werd bijvoorbeeld bepaald dat de gemeente geen geld zou steken in de donjon en moest de replica openbaar toegankelijk worden voor een breed publiek.

De Stichting Donjon Nijmegen werd aangewezen voor de realisatie van de donjon en het opknappen van het Valkhofpark.

De Nijmeegse politiek mocht zich deze week uitspreken over de door de stichting ontwikkelde plannen. Een meerderheid van de fracties blijkt nu bereid te zijn het project toch financieel te steunen, meldt de Gelderlander. Vanwege de eerdere bepaling willen ze het project niet steunen via een bouwbijdrage. De meeste fracties willen echter wel dat de gemeente de plankosten van het project betaalt. Momenteel gaat dit om tweeëneenhalve ton, maar er komen nog drie ton bij vanwege een bestemmmingsplan- en een beeldkwaliteitsprocedure. Alleen GroenLinks en Gewoon Nijmegen zijn tegen de financiële steun.

De totale kosten van de herbouw van de donjon liggen rond de 4,4 miljoen euro.

Slot Loevestein - Foto: CC/NielsProvinciale Staten van Gelderland zijn…
Foto: Bibliotheek ZonnehofIn Bibliotheek Zonnehof in Amersfoort staat gedurende…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: