Header
Kopie van de kop van een kolossaal beeld van Constantijn Rome, 312–15 - Trier, Rheinisches Landesmuseum Rome, Musei Capitolini, Palazzo dei Conservatori, Cortile

Zeldzaam Romeins erfgoed voor het eerst in Nederland

Het erfgoed verbeeldt een van de meest fascinerende geschiedenissen van de oudheid: hoe Rome in de vierde eeuw transformeerde van multireligieuze keizerlijke hoofdstad vol tempels met kolossale keizerbeelden tot pauselijk centrum gedomineerd door kerken met kruisen. Lees verder

Voordelige nostalgische televisieseries:

Het koffertje van Lieftinck

Dijsselbloem gebruikt historische 'koffertje van Lieftinck'

De huidige schatkistbewaarder, Jeroen Dijsselbloem, zal de rijksbegroting en miljoenennota dinsdag aan de Tweede Kamer aanbieden in het eerste koffertje dat hiervoor ooit werd gebruikt. Het zogenaamde ‘koffertje van Lieftinck’.

Lees verder

Boemerang (Hoogovens, Velsen)

De boemerang: een oer-Hollands wapen

Als er één echt Nederlands wapen is, is het de boemerang. Het plaatje hierboven toont een exemplaar dat is opgegraven op het terrein van de Hoogovens bij Velsen.

Lees verder

Het vroege werk van Karel Appel (AVRO)

'Tussen Kunst & Kitsch de mist in met Karel Appel-ontdekking'

Volgens de Amsterdamse kunsthandelaar Nico Delaive is het heel onwaarschijnlijk dat het om een werk van Appel gaat.

Lees verder

Ruïnes van de openbare wc’s van Ostia, de haven van Rome

De geschiedenis van de wc

Lang voordat de Romeinen in Europa de openbare sanitaire voorzieningen bouwden waar zij om bekend staan waren er in de Indusvallei al beschavingen waar, in ieder geval voor de rijken, het toiletbezoek behoorlijk leek op dat wat wij vandaag de dag kennen.

Lees verder

Chimpansee (Rod Waddington - cc)

Biologieleraar wilde seks tussen aap en mens

De Nederlandse biologieleraar Herman Marie Bernelot Moens (1875-1938) wilde de evolutietheorie bewijzen door in Afrika mensen met apen te gaan kruisen. Hij slaagde er zelfs in om voor dit absurde plan subsidiegeld los te kweken bij koningin Wilhelmina. Lees verder

Oude startpagina van Google

15 september 1997 - Larry Page en Sergey Brin registreren Google.com

Een gedenkwaardig moment in de geschiedenis van het internet.

Lees verder

Shortlist Libris Geschiedenis Prijs bekend

De vijf beste geschiedenisboeken van het jaar

De shortlist van de Libris Geschiedenis Prijs 2015 is bekend. De prijs gaat jaarlijks naar het beste historische boek van het jaar en maakt onderdeel uit van de Maand van de Geschiedenis. Lees verder

Aankomst lichting militairen in 1949 - cc

Tentoonstelling over 'koloniale oorlog' in Indonesië

In de tentoonstelling probeert het museum onder meer antwoord te geven op de vraag waarom het extreme geweld – van beide kanten – lang onbekend bleef bij het grote publiek.

Lees verder

Athene op een schilderij van Leo von Klenze uit 1846.

Nieuw stripboek viert geboorte democratie in Griekenland

Illustrator Alecos Papadatos en schrijver Abraham Kawa maakten samen Democracy, een stripalbum over het ontstaan van de democratie in het oude Griekenland.

Lees verder

Wellington-bommenwerper - cc

Na 74 jaar namen op graven omgekomen RAF-vliegers

Nadat het vliegtuig neerstortte kregen de bemanningsleden een naamloos graf op de begraafplaats in Leeuwarden.

Lees verder

Afbeeldingen © Henk Boudewijns

Van leer trekken

Het woord 'leer' staat hier voor de leren schede waarin vroeger de sabel, het degen of andere met de hand bediende slag- of steekwapens rustte.

Lees verder

Geniet van de herfst, steek een sigaret op

Geniet van de herfst, steek een sigaret op

De meteorologische zomer is ten einde maar niet getreurd... Want ook in de herfst kun je volop genieten, volgens deze bijzondere advertentie uit de Telegraaf van 10 oktober 1956.

Lees verder

Detail uit Heksenbijeenkomst, Frans Francken II, 1607, Kunsthistorisches Museum, Wenen

Heksen en hekserij in de kunstgeschiedenis (galerij)

Een serie bijzondere schilderijen waarop te zien is hoe het heksbeeld zich in de loop der tijd ontwikkelde. Te beginnen bij Bruegel. Lees verder

Sicilië - cc

Sicilië al eeuwen middelpunt van migraties

Sicilië was eeuwenlang ankerplaats voor zeehelden, piraten, ambitieuze Feniciërs, wijnhandelaren, vrijbuiters, landverhuizers, pionierende Grieken en vissers.

Lees verder

Dafne Schippers na afloop van de 100 m tijdens de WK van 2015 (wiki)

Dafne Schippers en Fanny Blankers

Er is een belangrijk verschil tussen sporters en historici. De sporter kijkt altijd vooruit en zelden achterom. Zodra de ceremonie protocollair voorbij is, gaat de blik alweer richting de volgende kampioenschappen.

Lees verder

Francien de Zeeuw

Eerste vrouwelijke militair van Nederland overleden

In 1944 stuurde de 22-jarige Francien de Zeeuw een lijst naar de koningin met twaalf handtekeningen van gemotiveerde jonge vrouwen die bij de marine in dienst wilden.

Lees verder

Passie, intriges en politiek. Spraakmakende keizerinnen in Byzantium

Byzantijnse keizerinnen

Ik logeer in een hotel, en de weinige vrije tijd besteed ik aan een leuk boekje over het oude Byzantium, 'Passie, intriges en politiek. Spraakmakende keizerinnen in Byzantium', geschreven door de Amsterdamse classicus Hein van Dolen.

Lees verder

Joden van Amsterdam in de jaren vijftig - Leonard Freed

Joden van Amsterdam in de jaren vijftig

"Er heerste een sfeer van optimisme en geloof in een betere toekomst. Over de oorlog werd nauwelijks gesproken, de emoties van verdriet en woede lagen diep weggeborgen."

Lees verder

Hnapel, Grotewerf 21 en 22 in Marken (cc - Hnapel)

Wikipedia op zoek naar foto's Nederlandse monumenten

Gedurende de hele maand september kan het publiek zelfgemaakte foto's van monumenten insturen. Hiervoor moet alleen een account aangemaakt worden op Wikipedia.

Lees verder

Casper Luyken, September, ca. 1700; Ingekleurde prent uit een serie van 12 prenten van de maanden van het jaar.

September, maand van de vogelvangst

Het is september, herfstmaand en maand van de fruitoogst. In vroeger eeuwen was september ook de maand van de vogelvangst.

Lees verder

Verhuizing Historiek naar TRUE voltooid 

De verhuizing naar onze nieuwe host, TRUE, is inmiddels voltooid. Onlangs berichtten wij u over deze noodzakelijke verhuizing. U reageerde zeer positief op ons steunverzoek. Al ruim 300 mensen gaven een donatie en bijna 50 % van het benodigde bedrag is binnen. Heel erg bedankt! We proberen de komende tijd alle donateurs persoonlijk te bedanken.