Maand van de geschiedenis
Dark
Light

‘Bezuinigingen kunst en cultuur vallen mee’

1 minuut leestijd

‘Bezuinigingen kunst en cultuur vallen mee’
De bezuinigigen op de kunst- en cultuursector zijn minder groot dan tot nu toe werd aangenomen. Dat blijkt uit onderzoek dat de Volkskrant in samenwerking met bureau Berenschot heeft uitgevoerd.

Dat de bezuinigingen lager uitvallen dan gedacht komt volgens de krant doordat gemeenten een stuk minder bezuinigen dan het Rijk. In totaal zouden de inkomsten vanaf 2013 met tien procent omlaag gaan en dat is ongeveer de helft minder dan men vorig jaar verwachtte.

Gemeenten zijn voor de kunst- en cultuursector ook volgend jaar nog de grootste subsidieverstrekker. Momenteel trekken ze er bijna 2 miljard euro voor uit. In 2013 wordt dat 1,8 miljard, ongeveer negen procent minder.

De verschillen per gemeente zijn wel fors. Een gemeente als Rotterdam bezuinigt bijvoorbeeld maar liefst twintig procent terwijl in Maastricht vanaf volgend jaar juist tien procent meer subsidie verstrekt wordt.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie