ComputerComputer

Collectie theaterinstituut naar UvA

De collectie van Theater Instituut Nederland (TIN) verhuist naar de Universiteit van Amsterdam. Dat is deze week bekendgemaakt.

Het TIN sluit eind dit jaar de deuren vanwege de beëindiging van de subsidie. Het leek er even op dat de collectie onbeheerd zou raken, maar na overleg tussen de universiteit, het theaterinstituut en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) is besloten de verzameling onder te brengen bij de afdeling Bijzondere Collecties en de Universiteitsbibliotheek van de UvA.

De collectie bevat onder andere 30.000 theateraffiches, 146.000 foto’s van 22.000 voorstellingen, 26.000 portretfoto’s van 2450 theatermakers en een uitgebreide audio- en videocollectie. Daarnaast zijn er 20.000 prenten en tekeningen en ruim 20.000 objecten: maskers, kostuums, maquettes, decorstukken en accessoires.

De collectie dient als bron voor onderzoek naar en onderwijs over de Nederlandse theatergeschiedenis. Er is onder meer een digitale database van premières sinds 1751 en ruim 50.000 recensies. Bijzonder zijn ook de 429 archieven van personen en theatergezelschappen – onder andere van Wim Kan, Louis Davids en Freek de Jonge.

- advertentie -

Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

Meer tips ➱