Google eert geestelijk vader Gumby

Doodle voor Art Clokey
Het is woensdag 90 jaar geleden dat de Amerikaanse animatiefilmer Art Clokey geboren werd. Google staat bij die gebeurtenis stil met een speciaal logo.

Het bekende logo van Google wordt op speciale dagen soms vervangen door zogenaamde Google Doodles, bijzondere Google-logo’s. Ter gelegenheid van de negentigste geboortedag van Art Clokey (1921-2010) is het traditionele logo woensdag vervangen door- advertentie -

een aantal kleurige kleipoppetjes van Clokey.

Art Clokey werd op 12 oktober 1921 geboren in Detroit onder de naam Arthur C. Farrington. Zijn ouders scheidden toen hij negen was. Clokey ging bij zijn vader wonen maar die overleed drie jaar later bij een auto-ongeluk. De jonge Amerikaan werd toen geadopteerd door Joseph W. Clokey en deze leerde hem onder meer schilderen, tekenen en filmmaken.

In 1953 maakte Clokey zijn eerste experimentele film met klei-animaties: Gumbasia. Clokey studeerde toen aan de University of Southern California en werd onder meer begeleid door professor Slavko Vorkapich. De film werd in 1955 uitgebracht. In de periode hierna ontwikkelde Clokey samen met zijn vrouw Ruth onder meer het kleifiguurtje Gumby. Dit kleifiguurtje kreeg uiteindelijk een eigen televisieserie dat maar liefst 35 jaar lang op de Amerikaanse televisie te zien was. In totaal werden er 233 afleveringen van de zogenaamde Gumby Show gemaakt. Het poppetje kreeg later zelfs een eigen computerspel: Gumby vs. the Astrobots.

De Google Doodle ter ere van Art Clokey en zijn kleipoppetjes is interactief. In het logo is onder meer Gumby zelf met zijn paard pokey te zien. Daarnaast acteren onder meer dinosaurus Prickle, de Blockheads en zeemeermin Goo in het logo.

Gumbasia, de eerste film van Art Clokey

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen FryDe jodenvervolging in foto'sDe Bourgondiërs - Bart Van LooWij zijn de Bickers - Simone van der Vlugtt Hooge Nest - Roxane van IperenVietnam - Max HastingsBoerhaave botanicus - Margreet WesselingHet gedroomde Noorden - Adwin de KluyverVet oud - Gouden EeuwDe zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: