Jan Cremer-veiling brengt 150.000 euro op

De filn na morgen – Jan Cremer (Adams Amsterdam Auctions)
Een online veiling van spullen uit het privé-bezit van auteur Jan Cremer heeft donderdag 150.000 euro opgebracht. Adams Amsterdam Auctions heeft dat bekendgemaakt.

Topstuk van de veiling was een editie van een nooit verschenen boek van Cremer: De gil na morgen. Voor dit exemplaar uit 1958 werd 12.000 euro betaald. Verder werden er onder meer brieven, schilderijen, foto’s, manuscripten en andere persoonlijke spullen van de schrijver geveild. De afgelopen tijd waren de objecten op de website van het veilinghuis te bekijken. Er bleek ook veel buitenlandse belangstelling.

Ook verschillende bekende Nederlanders sloegen hun slag. Presentator Beau van Erven Dorens kocht bijvoorbeeld een aansteker van de schrijver en acteur Huub Stapel kocht de Ray Ban-zonnebril van Jan Cremer.

Schelmenroman

Auteur en beeldend kunstenaar Jan Cremer werd in 1964 bekend met de moderne schelmenroman Ik, Jan Cremer. Dit boek wordt wel eens vergeleken met het boek On the road (Onderweg) van Jack Kerouac. Het boek zorgde na verschijnen voor aardig wat rumoer, onder meer vanwege het ‘volkse taalgebruik’ en expliciete beschrijving van seksuele belevenissen. Het werk werd echter wel direct enorm veel gelezen. In de jaren 1964-1966 verschenen zesentwintig drukken.

Gerelateerde boeken:

Video over de veiling:

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: