Premier vergelijkt strijd tegen IS met Tweede Wereldoorlog

//
1 minuut leestijd
Still NOS
Still NOS

Tijdens een debat in de Tweede Kamer heeft premier Rutte de strijd tegen IS donderdag vergeleken met de strijd tegen de Duitse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Later die dag woonde hij de herdenking van de razzia van Putten mee. Tijdens de oorlog werden in dit Gelderse dorp bij een vergeldingsactie maar liefst 661 mannen op transport gezet naar concentratiekampen. Van hen keerden er slechts 48 terug.

Tijdens een persconferentie kreeg de premier vrijdag de vraag van een journalist of de Tweede Wereldoorlog en de strijd tegen IS echt wel te vergelijken zijn. De premier gaf toen aan dat men voorzichtig moet zijn met het vergelijken van verschillende historische gebeurtenissen, omdat die vergelijkingen vaak mank gaan. In dit geval wil Rutte, zelf historicus, de vergelijking echter wel maken:

In de kern gaat het om hetzelfde. Namelijk: het vechten tegen organisaties en mensen die gebruikmakend van de meest vreselijke wreedheden en onvoorstelbaar geweld bereid zijn hun doelen te verwezenlijken.

Lees ook: Islamitische Staat – Ontstaan en geschiedenis van de terreurbeweging

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties