Tassenmuseum komt met tentoonstelling over Barbie

2 minuten leestijd

1965 Poodle Parade - Foto: Tassenmuseum Hendrikje
1965 Poodle Parade – Foto: Tassenmuseum Hendrikje
Tassenmuseum Hendrikje viert het vijftigjarig bestaan van Barbie volgend jaar met een expositie over de pop en haar kledingstijl. In de expositie toont het museum vijftig Barbie’s van 1960 tot 2008.

In alle jaren was de pop volgens het museum een reflectie van haar tijd en toonde ze het heersende modebeeld: eerst als chique dame met Parijse haute couture, later met vrijetijdskleding, disco-outfits en bruidsjurken.

Barbie werd in 1959 bedacht en gemaakt door de Amerikaanse Ruth Handler die een pop wilde maken met een volwassen uitstraling en kleding. Vijf jaar later werd Barbie geïntroduceerd op de Nederlandse markt. De eerste Barbiepoppen waren gekleed in haute couture van brokaat, zijde chiffon en bont met designer schoenen, hoeden en tassen.

1989 Barbie United Colors of Benetton - Foto: Tassenmuseum Hendrikje
1989 Barbie United Colors of Benetton – Foto: Tassenmuseum Hendrikje
In de jaren zeventig werd haar gezicht opnieuw vormgegeven met een brede glimlach en blond haar. Ze werd minder damesachtig en haar kleding werd modieuzer. Ze droeg de laatste mode zoals de hippielook of de glitterstijl van de discojaren. In de jaren negentig droegen de Barbiepoppen merkkleding, zoals Naf-Naf en Benetton en voor haar diverse jubilea ontwierpen bekende modeontwerpers zoals Donna Karan, Vera Wang en Calvin Klein haar kleding. Barbie’s stijl zorgde ervoor dat ze een begrip werd op het gebied van mode.

Tassenmuseum Hendrikje wil met de expositie de stijl en accessoires van Barbie in de afgelopen vijftig jaar onder de aandacht brengen. De expositie is tot stand gekomen met medewerking van verzamelaar en Barbie-kenner Els Schouten uit Waddinxveen. Een deel van haar collectie werd negen jaar geleden ook al eens tentoongesteld in het Museum van de Twintigste eeuw in Hoorn.

De tentoonstelling in Amsterdam, getiteld Barbie’s Birthday Bash, is te zien van 21 januari tot en met 4 mei 2014.

×