Header
Koningin Wilhelmina spreekt tot het volk via Radio Oranje.

Bevrijdingsuitzending Radio Oranje gereconstrueerd

Van de historische uitzending zijn ruim 19 minuten terug te vinden in de archieven van de omroep. De resterende 11 minuten zijn niet bewaard gebleven. De Wereldomroep maakte een reconstructie. Lees verder

---

Dagtocht Rotterdam mei 1940

Samen met Historizon heeft Historiek een dagtocht georganiseerd over de strijd om Rotterdam en capitulatie in Rijsoord. Deze vindt plaats op vrijdag 8 mei.

Tijdens een bijzondere dagtocht komen de verhalen naar voren, worden unieke plekken bezocht en krijgt u veilig opgeborgen relieken uit deze periode te zien.

Klik hier voor meer informatie over deze dagtocht!

---
Cartoon-kaart 'Europa door de ogen van Frankrijk'

De Franse voorbereidingen op de Eerste Wereldoorlog

Het Fashoda incident, de Marokkocrises. De oorlogsplannen en de betekenis van de Russische mobilisatie. De invloed van de Franse president Poincaré op het uitbreken van de oorlog, het verraad van Italië en de medeschuld van Frankrijk aan het ontstaan van de oorlog

Lees verder

---
Nieuw licht op liquidaties (detail van de omslag)

Misdadige verzetslieden in Rotterdam 1944-1945

Tijdens de Tweede Wereldoorlog liquideerde het verzet in heel Nederland 500 mensen, maar 100 van deze liquidaties vond in Rotterdam plaats. De vraag naar de oorzaken en rechtvaardiging van dit gegeven is dus volkomen terecht.

Lees verder

---
Klepel van klok op Waalsdorpervlakte gebroken

Klepel van klok op Waalsdorpervlakte gebroken

Tijdens de Dodenherdenking op de Waalsdorpervlakte was het maandagavond ineens stil. De klepel van de Bourdonklok, die normaal gesproken luidt tot de laatste belangstellende het monument is gepasseerd, brak tussentijds af.

Lees verder

---
De Nederlandse belangstelling voor de Tweede Wereldoorlog

Nog steeds grote belangstelling voor de Tweede Wereldoorlog

Zeventig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog is de belangstelling voor deze geschiedenis nog steeds groot. Bijna 40 procent van de Nederlanders is geïnteresseerd in de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast vindt 85 procent de Tweede Wereldoorlog niet alleen relevant voor mensen die de oorlog hebben meegemaakt, maar ook voor de naoorlogse generaties. 

Lees verder

---
Staf - © Henk Boudewijns

De staf breken over iets

Vroeger brak de rechter zijn staf boven het hoofd van de veroordeelde. Vaak sprak hij hierbij de woorden : "Nu helpe u God, ik kan u niet meer helpen" of "ik verbreek met deze staf de band tussen u en de mensheid".

Lees verder

---
Berlijn 1945

Video: Berlijn, zomer 1945

Met name het laatste shot, genomen vanuit een vliegtuig, is indrukwekkend. De vernietigde stad trekt aan de kijker voorbij.

Lees verder

---
Om de Oude Wereldzee

Aan het roer staat het hart: op reis met Abraham Kuyper

Geen zee die zo veel continenten aan haar kust begroet: Afrika, Azië en Europa schurken er allemaal omheen. Niet voor niets is deze zee naar land genoemd, het middelland: aan haar stranden eindigt de wereld niet, maar kijk je naar het hart ervan. Lees verder

---
Amateuropnames vertrek Duitsers openbaar gemaakt

Amateuropnames vertrek Duitsers openbaar gemaakt

De film is nog niet eerder gepubliceerd en legt het vertrek van de Duitsers vast, vanaf Dolle Dinsdag tot Operatie Manna en de bevrijding.

Lees verder

---
AVRO-directeur Willem Vogt (links) en radioverslaggever Han Hollander op het dak van het Olympisch Stadion in Amsterdam op 11 maart 1928.

Vermoord in Sobibor: Han Hollander

34.000 Nederlanders zijn in Sobibor vermoord, waaronder Ben Ali Libi, de goochelaar en de befaamde sportverslaggever Han (Hartog) Hollander. Wat Hollanders dood extra tragisch maakt, is dat hij zich onkwetsbaar waande.

Lees verder

---
Beeld van Sahoere van Elkab - vooraanzicht (© KMKG, Brussel)

Belgische archeologen vinden beeld farao Sahoere

Een opgravingsteam van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (KMKG) in Brussel heeft in Egypte een beeld van farao Sahoere ontdekt.

Lees verder

---
Zyklon B

Uitvinder Zyklon B als massavernietigingswapen pleegde in mei 1945 zelfmoord

Karl Fritzsch, de SS-Lagerführer die in de zomer van 1941 op het idee kwam om het verdelgingsmiddel Zyklon B in de gaskamers in te zetten, pleegde op 2 mei 1945 zelfmoord.

Lees verder

---
Klok op de Waalsdorpervlakte

De Waalsdorpervlakte, een bijzondere herdenkingsplaats

Op de Waalsdorpervlakte worden tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter zeker 250 mensen geëxecuteerd. Vandaag de dag is de Waalsdorpervlakte een belangrijke herdenkingsplaats.

Lees verder

---
Amerikaanse begraafplaats in Margraten bij Maastricht (cc - Peterreinders)

Soldaten op begraafplaats Margraten krijgen gezicht

Bij ongeveer drieduizend graven op de Amerikaanse begraafplaats Margraten bij Maastricht, zijn foto´s van de overledenen geplaatst.

Lees verder

---
Glaswerk in het RMO. Foto: Mariëlla Beuker

Wijncultuur in de Romeinse Lage Landen

Wie het archeologische nieuws een beetje volgt, zal het opgevallen zijn dat de berichten met enige regelmaat terugkomen: vondsten van complexen waar in de Oudheid wijn werd gemaakt lijken aan de orde van dag. Vooral in het Midden-Oosten is de archeologische oogst de laatste jaren groot.

Lees verder

---
Flaktorens van Berlijn

Flaktorens van Berlijn

Berlijn 1944. Vanuit de verte is het gebulder van honderden Amerikaanse bommenwerpers hoorbaar. Het geluid van een nakende geallieerde luchtaanval werpt een schaduw van nervositeit over de stad. Vanaf een 40 m hoge Flaktoren maken 8 mannen zich in allerijl klaar voor wanneer de hel losbarst. Zij bedienen één van de vier 128mm FlaK 40 luchtafweerkanonnen.

Lees verder

---
Doorgang in de tankmuur op de boulevard bij de Keizerstraat, 1945. Collectie Haags Gemeentearchief

Den Haag en de Atlantikwall

De bunkers in de duinen, het Malieveld, landgoed Clingendael, Duindorp en de boulevard van Scheveningen maakten deel uit van de Atlantikwall.

Lees verder

---
In Ethiopië gewonden 1.7 miljoen jaar oude Oldowanperiode vuistbijlen. Foto: wiki, upload van Didier Descouens

Wapens in de prehistorie

De houten knots is het spreekwoordelijke oer-wapen van de mens, en mensachtigen (hominidae). Afgaande op de archeologische vondsten begrepen ‘we’ echter al vrij snel nadat we uit de bomen kwamen dat een steen ook behoorlijk dodelijk kan zijn.

Lees verder

---
Detail van de Lijkwade van Turijn

Lijkwade van Turijn weer te zien voor publiek

Voor veel gelovigen is de lijkwade een belangrijk relikwie. Volgens sommigen werd Jezus nadat hij aan het kruis gestorven was in de lijkwade gewikkeld.

Lees verder

---
De Aanslag – Harry Mulisch & Milan Hulsing

'De Aanslag' als graphic novel

De tekenaar is er uitstekend in geslaagd het verhaal zodanig te bewerken dat er een spannend verhaal ontstaat zonder dat de vele weglatingen afbreuk doen aan de essentie van het oorspronkelijke verhaal van Mulisch. Lees verder

---
Eerste Montessorischool in Nederland. Den Haag 1915 (Wiki)

Vier pioniers van de pedagogiek

Met name (ortho)pedagogen, docenten en didactici kunnen hun hart ophalen met 'Vier grondleggers van de pedagogiek'.

Lees verder

---
Stichting van La Carolina (Nuevas Poblaciones) door Carlos III

De Spaanse Verlichting

De intellectuele beweging die bekend staat als de Verlichting, maakte school in het Europa van de achttiende eeuw en leidde in Spanje tot het verlicht despotisme en tal van vernieuwingen. Belastinghervorming, voorzichtige aanzet tot scheiding van kerk en staat, infrastructurele werken, economische herstructurering en als paradepaardje de Nuevas Poblaciones de Andalucía.

Lees verder

---
Canadese soldaat bij de spoorlijn van Kamp Vught

Nieuwe foto’s van Kamp Vught ontdekt

Het gaat om foto’s waarop delen van het voormalige kamp te zien zijn, zoals het crematorium.

Lees verder

---
Still omroep West

Koffer vol oorlogsbrieven gevonden

De brieven zijn geschreven door de Joodse Israel Bachrach, die in september 1942 vanuit het Huis van Bewaring in Scheveningen naar Zwitserland vluchtte.

Lees verder

---
Huwelijk Victoria en Albert

De Coburgs

Dat het onbeduidende Duitse hertogdommetje Saksen-Coburg zoveel vorstelijke huwelijkspartners wist te leveren, is bijzonder. ‘De stoeterij van Europa’ noemde Otto von Bismarck de Coburgs spottend en niet zonder reden.

Lees verder

---
'Onbekende foto pijprokende Vincent van Gogh gevonden'

'Onbekende foto pijprokende Vincent van Gogh gevonden'

Bij een veilinghuis in Brussel wordt over twee maanden een foto geveild waarop Vincent van Gogh te zien zou zijn. Het bestaan van de foto was tot voor kort niet bekend.

Lees verder

---
Fritz Pfeffer met zoon Werner, 1935, fotocollectie Anne Frank Stichting

Fritz Pfeffer, de kamergenoot van Anne Frank

Samen met de families Frank en Van Pels werd Fritz Pfeffer, na een kort verblijf in doorgangskamp Westerbork, op 3 september 1944 naar Auschwitz gedeporteerd.

Lees verder

---
Koningin Wilhelmina spreekt tot het volk via Radio Oranje.

Beeld en Geluid zet groot deel WOII-collectie online

Het Radio Oranje-archief, dat bijna tweehonderd uitzendingen bevat, is hierdoor voor het eerst in zijn geheel online te beluisteren.

Lees verder

---
Bayezid

Het Rijk van de Sultan

In het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten, op een steenworp van het centraal station, is momenteel een tentoonstelling over de manier waarop westerse kunstenaars in de vijftiende en zestiende eeuw keken naar het Ottomaanse Rijk.

Lees verder

---
Duitse soldaten

Rotterdam mei 1940: De Aanval

Het is dit jaar 75 jaar geleden dat het centrum van Rotterdam op 14 mei werd weggebombardeerd. Museum Rotterdam stelde een bijzondere expositie samen waarin het bombardement met verhalen en objecten wordt herdacht.

Lees verder

---
Radiotoespraak van Adolf Hitler, 1933 (Bundesarchiv - cc)

Mythes over Adolf Hitler

Adolf Hitler blijft een van de meest besproken figuren uit de wereldgeschiedenis. Elk jaar verschijnen er nog boeken waarin allerlei mensen, van naaste medewerkers en erkende historici tot ware fantasten, hun visie geven over de leider van het Derde Rijk.

Lees verder

---
---