Nieuw

Mohammed en het ontstaan van de islam – Marcel Hulspas

Het is bijna cliché: stukjes over de historische Mohammed beginnen met een verwijzing naar de negentiende-eeuwse Franse geleerde Ernest Renan, die ooit schreef dat de islam was ontstaan en gegroeid “in het volle licht der geschiedenis”. Hij vergiste zich.

Jacob van Maerlant, Rijmbijbelfragmenten, ca. 1325 (KB)

Jacob van Maerlant (ca. 1235-1300) voltooide zijn Scolastica in 1271. Het is de eerste Middelnederlandse vertaling van de bijbelse geschiedenis, gebaseerd op de 'Historia scholastica' van Petrus Comestor uit de twaalfde eeuw.

Foto van een willekeurige vliegtuigbom

Bij de nieuwe Bommenregeling is het credo 'zelf betalen, tenzij' en biedt de overheid alleen nog een sober vangnet voor excessieve kosten. Alleen als er onvoorziene, excessieve kosten zijn, kan een beroep worden gedaan op de collectiviteit van gemeenten via het gemeentefonds.

Kwikthermometers waarbij de graden niet in Fahrenheit maar in Celsius weergegeven worden - cc

De Duitse natuurkundige Gabriel Fahrenheit is de geschiedenisboeken ingegaan als de uitvinder van de kwikthermometer. Op de eerste thermometers werd de temperatuur dan ook niet afgemeten in graden Celsius, maar in graden Fahrenheit.

De mobiele tour Lichtspoor

Volgende week wordt de mobiele tour Lichtspoor van NEMO, Museum Boerhaave en Teylers Museum gelanceerd. Met deze tour, die te spelen is in de drie musea, komen bezoekers alles te weten over licht. Objecten uit het ene museum worden gekoppeld aan objecten uit de andere musea.

SMS op een mobiele telefoon - cc

Makkonen kwam in 1984 op het idee om berichten te versturen via mobiele netwerken. Zelf heeft hij overigens altijd aangegeven dat het overdreven was hem 'uitvinder van de SMS' te noemen, omdat hij hulp kreeg van verschillende andere techneuten.

Vredespaleis in Den Haag - cc

Vanwege een nieuwe systeem, waarbij relatief kleine subsidie-aanvragen eerder behandeld worden dan grote, dreigden de grote monumenten pas in 2018 subsidie te ontvangen voor noodzakelijk onderhoud.

Joan Miró, Horse, Pipe and Red Flower, 1920 (Philadelphia Museum of Art)

Volgens het museum gaat het om de grootste Miro-tentoonstelling in Nederland sinds 1956, toen het Stedelijk Museum in Amsterdam een tentoonstelling organiseerde.

Anne Frank Huis in Amsterdam (annefrank.org)

Het Anne Frank Huis in Amsterdam, een van de drukstbezochte musea van Nederland, heeft naar eigen zeggen meer ruimte nodig om de bezoekersfaciliteiten en de logistiek rondom de entree te verbeteren. Het wil daarom graag twintig studentenwoningen kopen die deel uitmaken van het gebouw waarin het museum is gevestigd.

National Geographic Historia

Dinsdag presenteerde National Geographic Nederland-België een nieuw algemeen geschiedenistijdschrift: ‘National Geographic Historia’. Het zal naast de reguliere Nederlandstalige ‘National Geographic’ vier keer per jaar...

Op 1 juli 1849 werden er voor het eerst postzegels uitgegeven in België. Het ging om twee postzegels van 10 en 20 cent met daarop de beeltenis van koning Leopold I.

"Het COZA POEDER heeft het huiselijk geluk van duizenden gezinnen hersteld, duizenden personen van schaamte en oneer gered en deze personen tot levenslustige en nuttige leden der maatschappij herschapen."

Zoeken

Sociaal

7,205FansLike
1,890Abonnees+1
5,557VolgersVolg

Ook interessant?

Like onze websites:

Advertentie:

Vandaag in de geschiedenis

Pictura Historia

Historiek.net/video