Week van de koloniale geschiedenis
Dark
Light

Cultuurbudget voor mbo-studenten

1 minuut leestijd
Van Gogh Museum in Amsterdam
Van Gogh Museum in Amsterdam (CC0 - Pixabay - alandelacruz4)

Mbo-scholen met een mbo-cultuurkaart krijgen van de rijksoverheid een cultuurbudget. Daarmee kunnen hun studenten bijvoorbeeld naar musea gaan, theatervoorstellingen bezoeken of naar een concert.

Minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs) en staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur) hebben dat maandag bekendgemaakt tijdens een rondleiding met mbo-studenten in het Rijksmuseum. In totaal is er vijf miljoen euro beschikbaar voor het mbo-cultuurbudget.

Klassikaal

Op elke mbo-cultuurkaart komt 10,25 euro te staan. Veel mbo-opleidingen en sommige gemeenten hebben inmiddels aangegeven dat bedrag te verdubbelen. Het is de bedoeling dat studenten zoveel mogelijk klassikaal culturele activiteiten ondernemen, bijvoorbeeld in het kader van burgerschapsonderwijs.

Het geld is besteedbaar bij culturele instellingen in Nederland. In totaal zijn er meer dan 1200 culturele instellingen aangesloten bij de Cultuurkaart. Veel van deze instellingen hebben een specifiek aanbod ontwikkeld voor het mbo. Over twee jaar wordt de regeling geëvalueerd. Minister Dijkgraaf over de nieuwe regeling:

Mbo-studenten krijgen met dit tegoed gemakkelijker toegang tot de culturele schatkamers van Nederland. Op deze manier willen we de nieuwsgierigheid en verbeelding van studenten prikkelen, en ze helpen om zich breed te ontwikkelen. Niet alleen zijn mbo’ers van groot belang voor de culturele sector, maar opgedane kennis in voorstellingen en tentoonstellingen draagt ook bij aan discussies over maatschappelijke thema’s die op scholen leven. De kaart gaat dan ook helpen de cultuureducatie in het mbo en de samenwerking tussen scholen en cultuurinstellingen te versterken.

Inmiddels maken al meer dan 100.000 mbo’ers via hun school gebruik van de mbo-cultuurkaart waarmee culturele activiteiten kunnen worden ondernomen. Mbo-scholen die geïnteresseerd zijn om deel te nemen aan de pilot kunnen zich melden bij het CJP, de organisatie die namens het kabinet de cultuurkaarten voor jongeren regelt.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie

Lezers maken Historiek mede mogelijk. Ons steunen kan op verschillende manieren. Lees hier meer.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

48.299 actieve abonnees

"Ons archief bevat inmiddels duizenden artikelen "

Naar onze onderwerppagina

Volg ons:

Meer over het onderwerp: