Header
Cor Jaring met een beroemde foto die hij van John Lennon en Yoko Ono maakte (VanGisteren)

Moeder waar zijn de vlinders gebleven?

Het verhaal achter een beroemde foto van John Lennon en Yoko Ono in het Hilton in 1969. Achter deze foto schuilt een interessante geschiedenis over een van de eerste milieubewegingen van Nederland, 'de insektensekte.

Lees verder

---

Crowdfuncing-actie voor nieuw oudheidkundige tijdschrift

 Het nieuwe blad beperkt zich niet tot archeologie, de klassieke traditie of tot het Nabije Oosten dan wel tot Griekenland en Rome. Ancient History Magazine wil echt gaan over de Oudheid als Oudheid. Lees hier meer >>>

---
Duizenden trekken langs kist koning Richard III

Stoet langs kost koning Richard III

Zondag arriveerde de kist met daarin de resten van de middeleeuwse koning Richard III in de kathedraal van Leicester. Sinds maandagochtend is het publiek welkom in de kathedraal om een groet te brengen aan deze laatste Engelse vorst die op het slagveld het leven liet.

Lees verder

---
Het kanon van Urban, de Basilica (Flickr - Angus McBride)

De Ottomanen waren rustzoekers...

Hoe de Ottomanen vanaf 1300 snel hun macht konden uitbreiden én hoe het Ottomaanse Rijk in de twintigste eeuw ten onder ging aan druk van buitenaf.

Lees verder

---
Belcampo, Het grote gebeuren, 1958 (Museum Meermanno)

'Het grote gebeuren' van Belcampo

In 1956 wordt Maurits Escher gevraagd Het grote gebeuren van Belcampo (pseudoniem voor H.P. Schönfeld Wichers) te illustreren.

Lees verder

---
Reuzenrat in Tsjernobyl / Pripjat - cc

De ontdekte wereld herontdekken

De tijd van ontdekkingsreizen ligt ver achter ons en de aarde lijkt weinig mysteriën meer te hebben voor de moderne avonturier. Toch zijn er nog volop avontuurlijke en verborgen plaatsen, die in de vakantiefolders niet voorkomen en soms zelfs op de kaart niet te vinden zijn.

Lees verder

---
Miguel de Cervantes

Erfgoedwanbeheer

Het irritante van stukjes waarin je uitlegt wat er verkeerd zit, is dat je vaak in herhaling moet vervallen, bijvoorbeeld omdat kwakarcheologen net als andere archeologen hetzelfde nieuws enkele keren publiceren.

Lees verder

---
Foto: Funda

Te koop: het huis van Thorbecke

In Leiden staat momenteel het huis te koop waar Johan Rudolph Thorbecke woonde toen hij werkte aan de grondwetsherziening van 1848. Wie het huis wil kopen moet diep in de buidel tasten. Vraagprijs: 1,75 miljoen euro.

Lees verder

---
Stertegel beschilderd in goudluster met twee zittende figuren, anoniem, 1266 - 1267

Rijksmuseum toont Islamitische Kunst

De voor het merendeel uit Iran afkomstige collectie is sinds zaterdag te zien, op Noroez, de dag waarop in Iran de komst van de lente en het nieuwe jaar wordt gevierd.

Lees verder

---
Jan Hoynck van Papendrecht, Hollandsche Infanterie bij de bruggen over de Berezina, 1812 (uit de serie Schoolplaten voor de vaderlandse geschiedenis, 1911)

Hermitage herdenkt rol Nederlanders in leger Napoleon

Volgende week zaterdag opent de Hermitage in Amsterdam een zogenaamd Berezinakabinet. Hierin wordt stilgestaan bij de Nederlanders die in het Napoleontische leger dienden.

Lees verder

---
Ruïnes van Groot Zimbabwe - cc

5000 jaar geschiedenis van Afrika

Afrika is een continent met een rijke geschiedenis. In het encyclopedische werk Historia Naturalis (4e eeuw v. Chr.) schreef Plinius de Oudere al: ‘Ex Africa semper aliquid novi’: uit Afrika komt altijd iets nieuws.

Lees verder

---
Gezicht op Amersfoort. Schilderij (1671, 2.5 x 4 meter) van Matthias Withoos was bestemd voor het stadhuis en prijkt nu in Museum Fehlite.

Publiek Geheim: digitale ontmoeting met Amersfoorters van gisteren

In de digitale magazines zijn ontroerende, indrukwekkende, emotionele en spannende verhalen te lezen over markante vrouwen en mannen uit alle lagen van de bevolking, van een beroemde architect tot een eenvoudig dienstmeisje uit de Langestraat. Allemaal hebben zij hun sporen achtergelaten in Archief Eemland.

Lees verder

---
Saul en David (Mauritshuis)

Rembrandt? De zaak Saul en David

Het schilderij Saul en David dook voor het eerst op in 1830 op een veiling in Parijs. Het bleef toen jaren in de handel totdat het door Mauritshuisdirecteur Abraham Bredius in 1898 werd aangekocht. 

Lees verder

---
Boeken uit de reeks 40-45

Serie 40|45 over oorlogsgeschiedenis steden uitgebreid

In het herdenkingsjaar 2015 komt uitgeverij WBOOKS met een aantal grote herdenkingsboeken, waarbij steeds de oorlogsgeschiedenis van een bepaalde stad centraal staat. Binnenkort verschijnen er onder meer nieuwe boeken over Den Haag, Utrecht, Leeuwarden, Groningen en Leiden.

Lees verder

---
Vaticaase Musea, trap (cc - Colin)

Kunstschatten uit Rome naar De Nieuwe Kerk

De Nieuwe Kerk toont komend najaar kunstschatten uit beroemde Romeinse musea. Te zien zijn werken uit de Vaticaanse Musea, de Capitolijnse Musea en het Nationaal Romeins Museum.

Lees verder

---
F.H. Kaemmerer, Scheveningen, 1870-1874. Collectie Haags Historisch Museum

Geïnspireerd door de duinen

Het Haags Historisch Museum heeft, in samenwerking met het Letterkundig Museum, een tentoonstelling samengesteld met werk van kunstenaars die zich in de loop der tijden hebben laten inspireren door het Nederlandse duinlandschap.

Lees verder

---
Antihelden - detail van de cover

Antihelden: gewone mensen uit de tijd van Napoleon

'Patriotten en Bataven maken in de laatste decennia een opmerkelijke revival door. Wie alle publicaties over hen wil volgen, heeft daar bijna een dagtaak aan. '

Lees verder

---
Matchfixing 1956: een voetbaltragedie

Matchfixing 1956: een voetbaltragedie

Op 25 mei 1956 besluiten vier Bosschenaren met een flinke slok op af te reizen naar Rotterdam. Zij rijden naar het woonhuis van Holland Sport-doelman Wim Landman. In hun zak hebben ze een onbekend, maar flink geldbedrag om Landman te bewegen een slechte wedstrijd te keepen tegen Den Bosch.

Lees verder

---
Oogst van een konijnenjacht in Reek in 1959 (BHIC)

Wilde klopjachten!

Nederland was de afgelopen weken in de ban van een agressieve oehoe, die nietsvermoedende slachtoffers maakte in de omgeving van Purmerend. Er vond een heuse klopjacht plaats op de angstaanjagende uil, die de (overigens diervriendelijke) lang wist te ontwijken. In het verleden werd groter geschut ingezet om ‘schadelijk ongedierte’ bij de kladden te vatten.

Lees verder

---
Falie - © Henk Boudewijns

Op zijn falie krijgen

Onder de falie verstond men in de Middeleeuwen een soort regenmantel, die vrouwen omsloegen om hun kleren te beschermen tegen de grilligheden van het klimaat. Het was een geplooide zwarte mantel met een grote kap.

Lees verder

---
Willem Mengelberg (detail cover)

De zuiveringszaak Willem Mengelberg

Willem Mengelberg (1871-1951) had als dirigent bijna 50 jaar leiding over het Concertgebouworkest. Hij was een nationale bekendheid en erg geliefd bij het grote publiek. Maar vanwege zijn welwillendheid jegens de Duitse bezetter verdween zijn populariteit als sneeuw voor de zon.

Lees verder

---
Speelgoed in het oude Griekenland

Speelgoed in het oude Griekenland

Een tol, een jojo, een pop met beweegbare ledematen, een rammelaar en dierfiguren op wieltjes. Het speelgoed van kinderen in het oude Griekenland verschilde niet zo veel van ons moderne speelgoed.

Lees verder