Op 24 april 1961 werd het Zweedse oorlogsschip Vasa, dat in 1628 tijdens zijn eerste vaart zonk, na 333 jaar weer boven water gehaald. Het vrijwel intacte wrak geldt sindsdien als een van de best bewaarde oorlogsschepen uit de zeventiende eeuw.…
Eind achttiende eeuw ontdekte de Britse scheikundige Humphry Davy dat de menselijke hersenen op een bijzondere manier op lachgas (distikstofmonoxide) reageren. Een nuttige ontdekking voor de geneeskunde. Davy populariseerde daarnaast echter ook het recreatieve gebruik van het gas.…
Koningen moesten vroeger hun troepen kunnen aanvoeren in de strijd, maar voor Sancho I van León was dat een groot probleem. Hij kon door zijn lichaamsomvang eenvoudigweg niet aan gevechten deelnemen. Al spoedig kreeg de koning een spotnaam: Sancho El Gordo, ofwel Sancho de Vette.…
Het landschap van Albanië kenmerkt zich door een afwisseling van afgegraasde heuvels en vlakten, verborgen dalen en verspreidde dorpjes. Dit ruige en geïsoleerde land, dat eens op de grens van Oriënt en Occident lag, oefende…
Vidkun Quisling werd na de oorlog ter dood veroordeeld vanwege collaboratie met nazi-Duitsland. Tot zijn executie bleef hij volhouden dat hij handelde uit vaderlandsliefde.…
Willem III, koning der Nederlanden, groothertog van Luxemburg en hertog van Limburg steekt bij zijn grootvader Willem I, zijn vader Willem II en zijn dochter Wilhelmina af als de minst gunstige monarch in dit rijtje.…
De naam Jan is van oudsher een van de meest voorkomende voornamen in Nederland. Tussen ongeveer 1870 en 1947 kreeg bijna 7,5 procent van de pasgeborenen deze naam. Niet zo verwonderlijk dus dat deze naam…
Op 16 april 1945 werd Groningen bevrijd door Canadese troepen, na drie dagen van zware gevechten in de stad. Ter gelegenheid van tachtig jaar bevrijding is in de Groningse Akerk de komende maanden een grote…
De bevrijding van Nederland in 1944-1945 was geen zelfstandig doel van de geallieerden, maar volgde uit bredere militaire strategieën gericht op de nederlaag van nazi-Duitsland. De strijd verliep gefaseerd en ging gepaard met zware offers…
Hoe ontstaan taalregels – en waarom lukt het soms niet om ze in te burgeren? Taalkundige Eline Lismont onderzocht de moeizame weg van grammatica en spelling naar het dagelijks taalgebruik.…
In het najaar van 1944 viel de bezetter een woning binnen aan de Amsterdamse Herengracht. Terwijl drie Duitse soldaten aan de keukentafel plaatsnamen, wist kindermeisje Adri Lugt het hoofd koel te houden.…
Op Historiek duiken we in het verleden en publiceren we artikelen over talloze onderwerpen. Op zoek naar een specifiek artikel of thema? Gebruik de zoekfunctie of blader door onze inhoudsopgave.