Palestina krijgt volledig lidmaatschap Unesco

VN-organisatie Unesco heeft maandag tijdens een algemene conferentie een verzoek van de Palestijnen om lid te worden van Unesco goedgekeurd. Voor deze beslissing was een tweederde meerderheid vereist en die werd behaald.

Voor de Palestijnen is toetreding tot de VN-organisatie voor onderwijs, wetenschap en cultuur een belangrijke stap omdat ze streven naar volledig lidmaatschap van de Verenigde Naties.De voor toelating benodigde tweederde meerderheid werd maandag gehaald en dus kon de aanvraag goedgekeurd worden. Palestina is daarmee het 195ste lid geworden van Unesco. Van de lidstaten stemden 107 landen voor het voorstel, 14 tegen en 52 onthielden zich van stemming. Onder de tegenstemmers bevonden zich onder meer Duitsland, Tsjechië, Canada, Roemenië, Nederland en de Verenigde Staten.

- advertentie -

De Verenigde Staten hebben de contributie aan Unesco opgeschort naar aanleiding van het lidmaatschap van de Palestijnse Aurotiteit. Dit houdt in dat 60 miljoen dollar vooralsnog achtergehouden wordt. Anders zou dit bedrag in november betaald zijn. Het besluit van de Verenigde Staten om de bijdrage stop te zetten vloeit volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, voort uit een wet die het de regering verbiedt organisaties te steunen die de Palestijnse staat als lid accepteren.

Israël heeft inmiddels laten weten de beslissing van de Verenigde Staten waarschijnlijk te gaan volgen. Als dit inderdaad gebeurt valt ongeveer een kwart van het budget van Unesco weg. De Amerikaanse bijdrage maakt tweeëntwintig procent van de begroting van Unesco uit.

Ook Canada heeft inmiddels laten weten het eigen lidmaatschap te gaan evalueren. Het land stemde eveneens tegen het Unesco/lidmaatschap van de Palestijnse Autoriteit.

 • Boek: The World’s Heritage

  Martinair bedankt Nederland tijdens de laatste vlucht - Foto:…
  [caption id="attachment_12039" align="alignleft" width="265"]Begraafplaats bij Srebrenica - Foto: CC / Michael BükerHet…
 • - advertentie-


  Historiek heeft een gratis mobiele app  Geschiedenis zoeken


  Gerelateerde uitgaven:  Historiek

  About Historiek

  view all posts

  Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.net  Download onze gratis app voor smartphone en tablet!

  Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

  Download de app via de volgende links: