Tijdens de meidagen van 1940 werd op de Grebbeberg fel gevochten tussen Nederlandse verdedigers en Duitse troepen. De plek is sindsdien symbool komen te staan voor het militair verzet aan het begin van de oorlog.…
Nederlanders staan bekend als kaaskoppen maar dat betekent niet dat iedere Nederlander elke dag kaas eet. Soms rijzen de prijzen de pan uit en moet men voor goedkoper broodbeleg kiezen. Een andere mogelijkheid: zuinig doen met de kostbare kaas. Schuifkaas kan in dat geval uitkomst bieden.…
Vidkun Quisling werd na de oorlog ter dood veroordeeld vanwege collaboratie met nazi-Duitsland. Tot zijn executie bleef hij volhouden dat hij handelde uit vaderlandsliefde.…
Willem III, koning der Nederlanden, groothertog van Luxemburg en hertog van Limburg steekt bij zijn grootvader Willem I, zijn vader Willem II en zijn dochter Wilhelmina af als de minst gunstige monarch in dit rijtje.…
Het opstartgeluid van Windows 95 is door de Library of Congress in Amerika opgenomen in de zogeheten National Recording Registry. Deze catalogus bevat bevat geluidsopnamen die een bijzondere rol hebben gespeeld in de Amerikaanse cultuurgeschiedenis.…
De naam Jan is van oudsher een van de meest voorkomende voornamen in Nederland. Tussen ongeveer 1870 en 1947 kreeg bijna 7,5 procent van de pasgeborenen deze naam. Niet zo verwonderlijk dus dat deze naam…
Op 16 april 1945 werd Groningen bevrijd door Canadese troepen, na drie dagen van zware gevechten in de stad. Ter gelegenheid van tachtig jaar bevrijding is in de Groningse Akerk de komende maanden een grote…
De bevrijding van Nederland in 1944-1945 was geen zelfstandig doel van de geallieerden, maar volgde uit bredere militaire strategieën gericht op de nederlaag van nazi-Duitsland. De strijd verliep gefaseerd en ging gepaard met zware offers…
Op allerhande schilderijen en tekeningen uit de zestiende en zeventiende eeuw zijn mensen te zien die dansen te midden van een aantal eieren. Deze eierdansen waren vroeger vooral rond Pasen een populair volksvermaak op markten…
Hoe ontstaan taalregels – en waarom lukt het soms niet om ze in te burgeren? Taalkundige Eline Lismont onderzocht de moeizame weg van grammatica en spelling naar het dagelijks taalgebruik.…
Op Historiek duiken we in het verleden en publiceren we artikelen over talloze onderwerpen. Op zoek naar een specifiek artikel of thema? Gebruik de zoekfunctie of blader door onze inhoudsopgave.