Geschiedenis zoeken:

‘Blitzkrieg was snelle improvisatie Duitse leger’

Sieg im Westen Op 10 mei 1940, om 5.35 uur (3.55 uur Nederlandse tijd), kwam het westfront na een maandenlange ‘schemeroorlog’ met veel gebulder tot leven. Duizenden Duitse kanonnen begonnen de stellingen van de Fransen, Nederlanders en Belgen te bestoken. Compagniescommandanten bliezen op hun fluitjes voor de aanval van de infanteristen. Tanks en trucks draaiden hun motoren warm. In de lucht zoemden de bommenwerpers en jagers westwaarts. De spectaculairste taferelen speelden zich ten noorden van de frontlinie af. Speciale eenheden landden met zweefvliegtuigen op de bovenbouw van het befaamde Belgische fort aan de Maas en namen het stormenderhand in. Intussen

Tweede Wereldoorlog

Meer

Boekfragmenten

Meer
De eerste negentien artikelen van de Duitse grondwet, afgebeeld op het Jakob-Kaiser-Haus in Berlijn

Hoe Duitsland na de oorlog (met horten en stoten) een democratisch land werd

Na de Tweede Wereldoorlog begon Duitsland met de opbouw van een democratische staat, daarbij gesteund door een nieuwe grondwet die individuele rechten en vrijheden centraal stelde. Door debat, burgereducatie en uitwisselingsprogramma's ontstond uiteindelijk een nieuwe politieke cultuur waarin open dialoog en respect voor diversiteit meer centraal kwamen te staan.
Portret van Marie Catherine

Ook vrouwen beheerden in de achttiende eeuw adellijke familiebezittingen

In de achttiende eeuw speelden adellijke vrouwen soms een actieve rol in het beheer van landgoederen en familiebezit, ondanks de wettelijke beperkingen die hen vaak werden opgelegd. Zo was Marie Catherine, gravin van Merode en prinses van Rubempré en Everberg, bijvoorbeeld jarenlang verantwoordelijk voor het beheer van een groot aantal landgoederen.
×